Tutkimus: Heikot lintunaaraat valitsevat heikkoja koiraita

Luonnontutkijat ovat olettaneet, että luonnossa eläimet haluavat aina pariutua mahdollisimman korkealaatuisten kumppanien kanssa. Tuore tutkimus kertoo kuitenkin, että linnut valitsevat puolisoikseen samalla tasolla olevat yksilöt.

luonto

Linnut kehittyvät sen mukaan, kuinka paljon niillä on ollut kasvuvaiheessaan ruokaa ja muita resursseja. Pienissä poikueissa kasvavat yksilöt saavat runsaasti ravintoa, jolloin ne kehittyvät muita suuremmiksi, vahvemmiksi ja paremmiksi laulajiksi.

Montpellierissä, Ranskassa toimivassa tutkimuslaitoksessa tutkittiin seeprapeippojen (Taeniopygia guttata) parinvalintaa. Seeprapeipot ovat suosittuja häkkilintuja.

Sekä hyvä- että huonolaatuisia naaraita opetettiin häkissään painamaan nokallaan painikkeita, joista toinen alkoi soittaa korkeatasoisten ja toinen heikkotasoisten lintukoiraiden laulua. Kaikki heikkotasoiset naaraat halusivat mieluiten kuulla heikkotasoisten koiraiden ääntä.

Koetta jatkettiin pariuttamalla lintuja. Samantasoiset yksilöt pariutuivat ja saivat poikasia selvästi nopeammin kuin jos puolisoksi olisi valikoitunut eri laatutasolla olevat yksilö.

Perinteinen evoluutioteoria järkyy havaintojen myötä. Lintujen käyttäytyminen on kuitenkin täysin perusteltua. Seeprapeipoille nimittäin voi sattua "avioeroja", jos korkeatasoinen koiras on pariutunut heikkotasoisen naaraan kanssa ja myöhemmin löytääkin omaa tasoaan vastaavan kumppanin.

Tutkijat ovat hämmästyneitä havainnosta, jonka mukaan lintunaaraat ovat tietoisia omasta "tasostaan" ja toimivat sen mukaisesti. Käyttäytymismalli toimii todennäköisesti monilla muillakin eliölajeilla.

Mielenkiintoa nostattaa erityisesti se, kuinka paljon yksilön kasvuympäristö todella vaikuttaa pariutumiskäyttäytymiseen.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Royal Society journal Proceedings B, ja siitä uutisoivat BBC ja New Scientist.

Lähteet: YLE Uutiset