Naisnobelisteilla ennätysvuosi

Nobel-palkinnon saajista on tänä vuonna ennätysmäärä naisia. Kun kaksi Nobel-palkintoa on vielä myöntämättä, nobelistien joukossa on jo neljä naista. Edellinen ennätys on vuodelta 2004, jolloin nobelin sai samana vuonna kolme naista.

Ulkomaat

Tuorein naisnobelisti on kirjallisuuspalkinnon torstaina saanut saksalainen Herta Müller.

Lisäksi naisia on palkittu tänä vuonna lääketieteen ja kemian nobeleilla. Lääketieteen palkinnon jakoivat yhdysvaltalaiset Elizabeth Blackburn ja Carold Greider miespuolisen kollegansa Jack Szostakin kanssa. Kemian kolmesta nobelistista yksi on nainen, israelilainen Ada Yonath.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan perjantaina ja taloustieteen palkinnon saaja maanantaina.

Vuonna 2004 sekä kirjallisuuden- että rauhannobelit menivät naisille, itävaltalaiselle Elfriede Jelinekille sekä kenialaiselle Wangari Maathaille. Lisäksi Linda Buck sai lääketieteen palkinnon.

Müller on 12. nainen, joka on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Myös Nobelin rauhanpalkinnon on saanut 12 naista. Kolmaneksi eniten nobeleita on tullut naisille lääketieteestä, yhteensä kymmenen. Kemian palkintoja he ovat saaneet neljä ja fysiikan palkintoja kaksi.

Ensimmäinen Nobel-palkinnon saanut nainen oli Marie Curie, joka jakoi vuonna 1903 fysiikan Nobel-palkinnon yhdessä miehensä Pierren sekä Antoine Henri Becquerelin kanssa. Marie Curie on myös ainoa kaksi Nobel-palkintoa saanut nainen. Vuonna 1911 hänelle myönnettiin kemian Nobel-palkinto.

Lähteet: AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus