1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kanadan maltilliset muslimit vastustavat burkhaa

Kanadassa maltilliset muslimit vaativat burkhan käyttökieltoa. Laajassa konferenssissa todettiin hunnun ja löysän vaatetuksen marginalisoivan naisia.

Muslimikongressin edustaja Farzana Hassan sanoi, että Koraani kehottaa vaatimattomuuteen ja siveyteen. Hänen mukaansa Kanadan kaltaisessa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa islaminuskoisia naisia ei kuitenkaan tulisi erottaa vaatetuksella länsimaisesti pukeutuvista kanssasisaristaan.

Farzana Hassan sanoi, että "islam ei vaadi uskovilta kasvojen peittämistä tai virtuaalisen teltan käyttöä ihmisten keskellä liikuttaessa". Hän varoitti kiihkoislamin noususta vakaassa Kanadassa. Ääriryhmät ovat vahvistumassa erityisesti Torontossa ja Montrealissa.

Kanadassa asuu noin 800 000 muslimia. Myös useat Euroopan maat, kuten Ranska, Italia ja Saksa ovat ajaneet burkhakieltoa vuosien ajan.

Myös Egyptissä vaaditaan lisävapauksia

Myös Egyptissä korkea-arvoinen uskonoppinut vetosi hiljattain burkha-kiellon puolesta. Sunnimuslimien keskeisiin uskonnollisiin opinahjoihin kuuluvassa Al-Azharin yliopistossa Kairossa kiellettiin hunnunkäyttö naisten luentoryhmissä ja asuntoloissa. Huntukieltoa on vaadittu myös lääkäreille ja hoitajille.

Niqab-nimellä tunnettu asuste peittää naisen kasvot. Useimmat musliminaiset käyttävät hiukset verhoavaa huivia. Viime vuosina myös niqab on ollut yhä yleisempi näky Kairon kaduilla.

Niqabin käyttö on sidoksissa erityisesti Saudi-Arabiassa harjoitettuun, konservatiiviseen islamin suuntaukseen salafismiin. Salafistit ovat suhtautuneet varsin kielteisesti Al -Azharin yliopistolla annettavaan teologiseen opetukseen.