Kouvolalaisen hiilijalanjälki on iso verrattuna muuhun maailmaan

Kouvola on selvittänyt vaikutuksiaan ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Kouvola tilasi selvityksen hiilijalanjäljestään kestävien ratkaisujen asiantuntijayritys Gaia Groupilta.

hiilijalanjälki
Hiilijalanjälkimerkki
Carbon Trust

Selvityksen mukaan Kouvolan hiilidioksidipäästöjen määrä on keskinkertaista tasoa. Hiilijalanjälki on 1.7 % Suomen jäljestä. Määrä on suunnilleen sama kuin kouvolalaisten määrä Suomessa asukasluvusta.

Teollisuuden osuus päästöistä oli lähes puolet. Hiilidioksidien ominaispäästöt olivat selkeästi alhaisempia kuin maassa keskimäärin. Kouvola saa kiitosta muun muassa puuenergian hyödyntämisestä. Suomessa hiilijalanjälkiselvityksen on tehnyt toistakymmentä kaupunkia.

Jokainen voi vaikuttaa jalanjälkeensä

Tavallisen kouvolalaisen jalanjälki on keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjäljen kokoinen. Maailman mittakaavassa se on varsin iso, muistuttaa Gaia Groupin toimitusjohtaja Juha Vanhanen. Hänen mukaansa jokainen voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä omalla toiminnallaan.

- Kun tarkastellaan hiilidioksidipäästöjä, niin merkittävä osuus teollisuuden jälkeen muodostuu liikenteestä. Tärkeää olisi miettiä omia ajotottumuksia ja sitä, kuinka paljon voisi käyttää joukkoliikennettä tai kevyttä liikennettä.

- Myös rakennusten lämmityksellä ja sähkönkulutuksella voi vaikuttaa. Esimerkiksi vanhoista öljylämmityksistä voisi siirtyä maalämmön tai pellettilämmityksen käyttöön, Vanhanen vinkkaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso