Anna-Reetta Niemelä aloittaa päivänsä joiulla

Enontekiön Karesuvannon koulu on unelmien työpaikka Anna-Reetta Niemelälle. Hän saa harjoittaa haaveammattiaan kotiseudulla ja vieläpä saamenkielisten lasten parissa.

kulttuuri
Karesuvannon koulun opettaja Anna-Reetta Niemelä
Karesuvanto houkuttaa myös nuoria, joten koulussa riittänee oppilaita jatkossakin, sanoo opettaja Anna-Reetta Niemelä.YLE / Pia Tuukkanen

Anna-Reetta Niemelä on syntynyt Enontekiön Näkkälän kylässä. Elämä on kuljettanut Niemelän Näkkälästä Karesuvantoon, haaveammattiinsa.

- Minulla oli onnea, että pääsin opiskelemaan haaveammattiini ja onni kohtasi taas, kun pääsin tänne kotiseudulle töihin, Niemelä kertoo.

Karesuvannon koulussa eletään luonnon kanssa rinnakkain ja tehdään muun muassa retkiä tunturiin. Monien lasten vanhemmat elävät luontaistaloudesta ja se otetaan huomioon koulun arjessa.

- Meidänkin koulussa on oppilaita useasta eri siidasta. Emme me ehdi niissä kaikissa vierailla, joten lapset saavat mennä vanhempiensa kanssa porotöihin, silloin kun se on tärkeää ja sopii koulunkäyntiin, kertoo Niemelä.

Karesuvannon alakoulussa on tällä hetkellä 20 oppilasta. Niemelän mukaan koulun tulevaisuus on valoisa, sillä Karesuvantoon on muuttanut nuoria perheitä. Näyttää siltä, että Karesuvannon koulun oppilasmäärä on kasvussa.

- Nuoret ovat käyneet välillä muualla opiskelemassa ja palaavat Karesuvantoon. Valtaosa heistä elää luontaistaloudesta. Karesuvannon koulun tulevaisuus näyttää hyvältä, hymyilee Niemelä.

Saamelainen kulttuuri on osa arkea

Työ enontekiöläisten ja etenkin saamenkielisten lasten kanssa on Niemelälle tärkeää. Koulussa saamelaislapset saavat elää omaa kulttuuriaan arjessa. Anna-Reetta Niemelän mukaan saamen kulttuurista on tehty paikoin irrallinen erikoisuus.

- Lapsilla on oikeus elää omaa kulttuuriaan. Saamen kulttuuri ei ole mitään erikoista tai irrallista, vaan arkielämää.

Anna-Reetta Niemelälle esimerkiksi joikaaminen on jokapäiväistä.

- Kyllä mie etenkin aamuisin joikaan. Joikaan lapseni ja läheiseni. Kun muistelen äitiäni, joikaan. Enkä ajattele niin, että nyt alan joikata vaan se joiku vain tulee.

Anna-Reetta Niemelä on saanut myös tunnustusta joikaamisestaan. Hän voitti Sámi Granprixin joiku-sarjan Kautokeinossa vuonna 2006.

- Se oli kyllä huippu juttu, sanoo Niemelä.

Lähteet: YLE Lappi / Pia Tuukkanen