Syksyinen veneily edellyttää osaamista

Savonlinnan järvipelastajilla on ollut historian vilkkain vuosi. Pelastus- tai avustustehtäviä on ollut yli kolmekymmentä. Parissa vuodessa tehtävät ovat kolminkertaistuneet.

veneily
Järvipelastajat Teuvo Karppi ja Esa Hirvonen valmiina tehtävään.YLE / Paavo Koponen

Avun tarve on johtunut teknisistä syistä, kuten konerikoista, mutta myös puutteellisista merimiestaidoista. Silmiinpistävää on ollut pimeällä tapahtuneiden vaaratilainteiden, kuten karilleajojen määrä, sanoo seuran puheenjohtaja Esa Hirvonen

Saimaa on kaunis ja kalaisa vielä lokakuussakin, ja veneillä liikutaan vielä. Vesillä liikkuminen vaati tietoja ja taitoja kesälläkin, ja syksyisin osaamisen merkitys vielä korostuu.

Järvelle voi toki mennä jos asiaa on, mutta luontoa pitää kunnioittaa, sanoo Esa Hirvonen. On tunnettava ja tunnustettava omat ja oman aluksensa rajat.

Turvalaitteet kuntoon

Onhan toki myös hienoja, tyyniä ja kuulaita syyspäiviä. Päivät vaan ovat lyhyitä, vesi kylmää ja sää vaihtelee äkkiä. Paras asu on pelastuspuku, mutta myös kunnolliset kelluntaliivit pitää olla, sanoo puolestaan järvipelastaja Teuvo Karppi.

Veneen varustukseen kuuluvat ilman muuta purjehdusvalot sekä tehokkaat valonheittimet ja käsivalaisimet. Pimeässä ajoa pitää harjoitella ja siihen pitää valmistautua myös opettelemalla maamerkkejä jo valoisalla. Elektroniset suunnistusvälineet ovat hyvä apu, mutta kartta ja kompassi pitää silti olla.

Savonlinnan järvipelastajilla on yksi nopea avovene. Teuvo Karppi on yksi sen päälliköistä. Liikkeelle päästään 15-30 minuutissa.

Kolmenkymmenen solmun nopeudella apuun pääsee nopeasti, mutta pieneen alukseen mahtuu vain tehtävän vaatima varustus. Toinen isompi alus on tulossa ensi vuonna. Mukaan on tullut myös uutta nuorta jäsenistöä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo