1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. laajakaista

Yltääkö laajakaistakaapeli kotisi nurkalle?

Laajakaista kaikille -hankeen kaapelikartta julkistettiin tänään. Mikäli suunnitelmat eivät miellytä, on kommentointiaikaa lokakuun loppuun asti.

Kuva: Keski-Suomen liitto

Keski-Suomen liitto julkaisi tänään kartan, josta selviää nopean laajakaistakaapelin aiottu reitti. Projektipäällikkö Seppo Siltasalmen mukaan kartta on hyvin lähellä lopullista. Karttaan voi kuitenkin tulla vielä pieniä korjauksia kuntien vaatimusten mukaan.

Kartasta kukin voi käydä itse katsomassa, kuinka lähelle omaa taloa kaapeli vedetään. Mikäli reitti ei miellytä, voi sitä kommentoida oman kunnan vastuuhenkilölle. Kunnilla on lokakuun loppuun asti aikaa esittää korjauksia Keski-Suomen liitolle.

Laajakaista kaikille -hankkeen tavoitteena on saattaa kaikki suomalaiset nopeiden, vähintään 100 mbit/s nopeudella toimivien laajakaistayhteyksien piiriin. Esimerkiksi Keski-Suomen liiton kotisivuilta löytytyvän 5,5 megatavun kaapelikarttatiedoston lataaminen kestäisi sellaisella vain puoli sekuntia.

Jokainen koti pyritään saamaan korkeintaan kahden kilometrin etäisyydelle kaapelista. Haja-asutusalueilla yhteyksien rakentaminen ei ole kaupallisesti kannattavaa, joten suunnitelmien toteutuminen edellyttää kuntien ja valtion tukea.