1. yle.fi
  2. Uutiset

Anna Politkovskajaa muistettiin Jyväskylässä

Venäläisen toimittajan Anna Poltikovskajan murhasta tulee tänään kuluneeksi kolme vuotta. Politkovskajaa on muistettu tänään eri puolilla maailmaa ja myös Jyväskylässä sytytettiin kynttilä hänen muistolleen.

Anna Politkovskaja
YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen

Anna Politkovskaja tuli tunnetuksi Tshetshenian sotaa ja presidentti Vladimir Putinin hallintoa arvostelevista kirjoituksistaan. Hän toi julkisuuteen myös monia Kaukasuksella tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia. Politkovskaja ammuttiin kotiovelleen 7. lokakuuta 2006. Hänen murhaajaansa ei ole vieläkään saatu kiinni.

Merkittävintä muistotilaisuutta odotetaan Moskovaan, missä Anna Politkovskajan lapset, monet maankuulut taiteilijat sekä useat poliitikot ottavat osaa mielenosoitukseen. Mielenosoitus alkaa kello 16.03 Moskovan aikaa, samalla kellonlyömällä, millä arvostettu toimittaja ammuttiin kuoliaaksi kotinsa ulkopuolella kolme vuotta sitten.

Myös Jyväskylässä sytytettiin tänään kynttilöitä Anna Politkovskajan ja muiden murhattujen ihmisoikeuksien puolustajien muistolle. Tilaisuuden järjesti ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Jyväskylän ryhmä. Muistohetken aikana kerättiin myös nimiä ihmisoikeusvetoomukseen, joka on tarkoitus lähettää Venäjän presidentille.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi