Tampereella jälleen poliovirusta

Tampereen jätevedestä on löytynyt jälleen vaaralliseksi luokiteltuja polioviruksia. Aamulehden mukaan virusta löytyi viime kuussa otetuista vesinäytteistä. Tämä on jo neljäs kerta, kun poliovirusta löydetään Tampereen jätevesistä.

Kotimaa

Virus on peräisin joltain ihmiseltä, mutta toistaiseksi ei tiedetä, kuka sitä levittää. Asiantuntijat arvioivat, että joku ihminen Suomessa tai muualla on saanut elävän poliorokotteen ja alkanut erittää virusta. Sitä ei vielä tiedetä, erittääkö tämä sama ihminen virusta yhä vai onko virus tarttunut häneltä toiseen ihmiseen.

Virusta erittävän henkilön jäljille yritetään päästä lisäämällä näytteiden keräämistä eri puolilta Tamperetta. Jos aluetta saadaan rajattua jätevesiseulonnan avulla, voitaisiin immuunipuutoksesta kärsiville ihmisille tarjota vapaaehtoinen poliotutkimus.

Poliovirus on osoittautunut hyvin vaikeaksi hävittää. Viime vuosina on maailmalla todettu poliohalvauksia, jotka ovat johtuneet rokoteperäisistä pitkälle muuntuneista viruksista. Viruksenkantajana voi olla tietämättään, koska vain harva tartunta johtaa tautioireisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on kuitenkin rauhoiteltu, että tartunnoilta voi suojautua hyvin käsihygienialla. Myös rokotus suojaa valtaosaa kansasta hyvin halvausoireiselta taudilta.

Viimeksi poliovirusta löydettiin Tampereelta heinäkuun lopulla.

Lähteet: YLE Uutiset