Filippiinien pohjoisosassa valtavia tulvia

Filippiinien pääsaaren Luzonin pohjoisosa on valtavien tulvien peitossa. Maanvyörymät on surmanneet yli 180 ihmistä. Hirmumyrsky Parma on kulkenut alueen yli jo kolme kertaa.

Ulkomaat
Myrskyssä tuhotuneita taloja joen varrella Koillis-Manilassa Filippiineillä.
Hirmumyrskyn tuhoamia taloja joen varrella Koillis-Manilassa Filippiineillä.Rolex Dela Pena/EPA

Kaatosade jatkuu Luzonin saarella edelleen. Parma-myrsky on voimakkuudeltaan enää trooppinen matalapaine, mutta sen aiheuttama voimakas sade pahentaa alueen tulvatilannetta. Viikko ennen Parmaa saman alueen yli kulki Ketsana-myrsky rajuine sateineen.

Tulvia säätelemään rakennettuja patoja on jouduttu avaamaan vedenpinnan noustua ääriarvoonsa. Vedenpinnat ovat tuolloin alavammilla alueilla nousseet äkisti.

Pangasinan maakunnan kuvernööri Amaldo Espino sanoo 60 prosenttia maakunnasta olevan jopa rakennusten toiseen kerrokseen ulottuvan tulvan alla. Padon avaaminen hukutti 30 Pangasinan 46:sta kaupungista. Vesi ulottuu kaupungeissa talojen toiseen kerrokseen.

Virtaus tulva-alueilla on niin voimakas, ettei talojen yläkerroksiin ja katoille paenneita ihmisiä kyetä auttamaan kumiveneillä.

Kahden viikon myrskyt ovat surmanneet Filippiineillä tähän mennessä viitisensataa ihmistä. Torstai-iltana tuhoisa maanvyöry iski viiteen kylään Benguetin provinssissa, jolloin 69 ihmistä sai surmansa. Kaikkiaan myrskyt ovat aiheuttaneet 540 kuolonuhria.

Parma-myrsky on nyt poistumassa Filippiinien päältä. Ennusteen mukaan se vahvistuu hiukan ja kulkee kohti Kiinan Hainanin saarta ja Vietnamia.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset