1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Testitoimistossa valot himmenevät luonnonvalon mukaan

Kauniaisten kaupungintalossa on vertailtu toukokuusta lähtien sähkönkulutusta kahdessa toimistohuoneessa. Toiseen huoneista on vaihdettu vanhojen loisteputkien tilalle tehokkaammat T5-putket, jotka myös himmenevät ja kirkastuvat ulkoa tulevan valon mukaan. Virkaintoinen liiketunnistin varmistaa, että valot eivät pala turhaan.

Paikkatietokäsittelijä Kaarina Kunnarin työhuoneessa valot sammuvat, kun luonnonvaloa on riittävästi. Kuva: Mikko Haapanen / YLE

- Tässä huoneessa oli aikaisemmin neljä 58-wattista loisteputkea. Nyt ne on korvattu kahdella 35-wattisella valaisimella. Valaistuksen taso on parantunut, ja sähkönkulutus on laskenut kolmasosaan, esittelee sähköinsinöörin koulutuksen saanut isännöitsijä Tomi Salminen.

Sähkönkulutusmittari raksuttaa ovenpielessä. Uudet valot ovat kuluttaneet toukokuusta lähtien 34 kilowattituntia. Naapurihuoneen mittarissa lukema on 98. Vertailu ei anna todellista kuvaa koko vuoden kulutuksesta, koska kesällä luonnonvaloa on enemmän tarjolla.

- Talvella ero tasoittuu. Mutta kyllä tämä nyt näyttää hyvältä. Ensi toukokuussa nähdään, mikä todellisuus on, Salminen sanoo.

Huoneessa työskentelevä Kaarina Kunnari on ollut tyytyväinen uuteen valaistukseen. Liiketunnistin tosin saisi reagoida myös ajatuksen liikkeeseen.

- Nämä ovat kirkkaammat kuin vanhat valaisimet. Olen kyllä tykännyt, Kunnari vakuuttaa.

- Ainoa on tuo tunnistin. Kun työskentelee rauhassa, huone voi mennä pimeäksi. Valot sammuvat, kun liikettä ei ole ollut kymmeneen minuuttiin, hän jatkaa.