1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arctic Sean tutkinta jatkuu salaisuuden verhon takana

Suomen Keskusrikospoliisi järjesti tällä viikolla kuuden maan tutkintaviranomaisten kokouksen Arctic Sean kaappauksen setvimiseksi. Osapuolet sopivat, ettei esitutkinnasta hiiskuta toistaiseksi enempää tietoa julkisuuteen.

KRP:n rikosylikomisario Rabbe von Hertzen puolustaa päätöstä esitutkinnan keskeneräisyydellä. Vapaalla jalalla on yhä useita heinäkuun kaappauksesta epäiltyjä, joiden kiinnisaamista tutkintaryhmä ei halua vaarantaa.

Sen verran von Hertzen kertoo, että myös rahtilaiva Arctic Sean tämän hetken kuulumiset kiinnostavat myös tutkintaryhmää. Arctic Sea on pysytellyt nyt pitkään ankkuroituna Gibraltarilla eikä sitä ole luovutettu omistajille.

- Sinälläänhän aluksen kohtalo on enemmän siviilioikeudellinen Maltan, omistajan ja Venäjän välinen asia, eikä liity rikostutkintaan, von Hertzen kertoo.

Keskusrikospoliisi tutkii huomiota herättänyttä tapausta kaappauksena ja törkeänä kiristyksenä.

Yhteisen tutkintaryhmän jäsenmaat Suomi, Ruotsi, Malta, Viro ja Latvia tapasivat Venäjän tutkintaviranomaiset Vantaan kokouksessa keskiviikkona ja torstaina. Kokous kävi läpi eri maissa kerättyjä tietoja ja sopi jatkotoimista.

Rabbe von Hertzen kuvaa tutkinnan sujumista hyväksi, vaikka Itämeren kaappauksen poikkeuksellisuus ja tutkijamaiden suuri määrä verkkaistavatkin etenemistä.