1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Linnunradan käsikirja liftareille saa jatkoa

Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasarja saa jatkoa ensi maanantaina. Douglas Adamsin luoma viisiosainen "trilogia" täydentyy irlantilaisen Eoin Colferin kirjoittamalla jatko-osalla And Another Thing... Colfer on tunnettu Artemis Fowl -kirjoistaan.

Eoin Colfer Kuva: Michael Paynter / Hyperion

Adams ehti suunnitella sci-fi-sarjalleen kuudetta osaa, joka olisi päättänyt tarinan iloisemmalla tavalla kuin viitonen, vuonna 1992 ilmestynyt Enimmäkseen harmiton. Adams kuitenkin kuoli vuonna 2001, ennen kuin ehti kirjoittaa päätösosan.

And Another Thing... herättää henkiin päähenkilöt, brittiläisen Arthur Dentin ja avaruudesta kotoisin olevan Ford Prefectin sekä galaksin kaksipäisen presidentin Zaphod Beeblebroxin. Colfer on varautunut fanien kovaankin kritiikkiin, mutta toivoo kirjan saavan avoimen vastaanoton.

Colfer sanoo, ettei ole pyrkinyt kopioimaan Adamsin kerronta- tai kirjoitustyyliä, vaan hänen kirjansa on ikään kuin itsenäinen liite Adamsin sarjaan. Kustantaja on pyytänyt häneltä kahta muutakin Linnunrata-kirjaa, mutta hän on kieltäytynyt. Joku muu saattaa kuitenkin tarttua haasteeseen, Colfer arvelee.

Linnunradan käsikirja liftareille ilmestyi alunperin vuonna 1978 kuusiosaisena radiokuunnelmana Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kulttuurikanavalla. Kirjoina sarjaa on myyty 15 miljoonaa kappaletta. Tarina on myös nähty televisiossa, teatterilavoilla ja valkokankaalla ja kuultu kuunnelmana suomeksikin. Se on ostettavissa viitenä CD-levynä YLEn Tallennemyynnistä.

Parodinen käsikirja etsii vastausta Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta Muusta Sellaisesta. Tarina alkaa, kun Linnunradan hyperavaruuden suunnittelutoimisto päättää, että maapallo on raivattava avaruustien alta.