1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaalirahataide ei saa ärsyttää

Vaalirahataide pyrkii olemaan neutraalia ja miellyttämään kaikkia. Puolueet tarjoavat myytäväksi tauluja, jotka eivät saa ärsyttää ketään. Myynnissä on esimerkiksi maisemamaalauksia sekä kirkkoja ja linnoja kuvaavia tauluja. Kuvataiteilija Eemil Karilan mielestä tämä johtuu siitä, että puolueiden erot ovat kadonneet täysin ja tästä syystä ne kaikki esittelevät samanlaista taidetta.

kulttuuri
Yksityiskohta Picasson taulusta Poika johdattaa hevosta.
Tunnetuista taiteilijoista esimerkiksi Pablo Picasso oli hyvin poliittinen ja antoi Ranskan kommunistien käyttää töitään viestinnässään.MOMA

Kuvataiteilija ja yrittäjä Jari Arffman hyväksyy vaalirahataiteen. Hänen mukaansa Suomen laki sallii sen, että joku antaa oman työnsä, maineensa ja kunniansa jonkun puolueen käyttöön. Arffman kuitenkin sanoo, että maailmalla tällaisesta toiminnasta löytyy monta moraalisesti arveluttavaa esimerkkiä.

- Vastenmielisin tapaus on ehkä Pablo Picasso, joka toisen maailman sodan jälkeen toimi omalla suostumuksellaan Ranskan kommunistisen puolueen äänitorvena ja propagandavälineenä. Hän kuvitti puolueen julkaisuja ja salli piirustustensa käytön julisteissa.

Picasso myös tervehti Stalinia lähettämällä hänelle lahjaksi piirustuksiaan, Arffman päivittelee.

Poliittisen taiteen määrittely on hankalaa

On olemassa taidetta, jota tehdään tai myydään jonkin tietyn poliittiseen liikkeen hyväksi. On myös taidetta, joka ei ole puoluepoliittista, mutta ottaa kantaa jonkinlaisen arvomaailman puolesta tai vastaan.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kaikki taide on poliittista. Tähän ajatukseen yhtyy myös kuvataiteilija Eemil Karila. - Kaikki on poliittista ja ihminen on poliittinen eläin, Karila sanoo.

Jari Arffmanin mukaan on ristiriitaista, että suomalaiset taiteilijat pitävät puoluepolitiikkaa likaisena touhuna, mutta hyväksyvät sen, että taiteilijat itse harjoittavat taidepolitiikkaa.

- Suomalaisessa taidekentässä on tässä suhteessa hyvin skitsofreeninen tilanne. Yksityishenkilöinä sanotaan että politiikka on syvältä, mutta osana taitelijaseuraa lobataan jotakin puoluetta niin paljon kun pystytään. Tällä tavoitellaan esimerkiksi taitelijoiden sosiaalietujen parannuksia, sanoo Arffman.

Kultakuume / Jonni Roos

Strada-ohjelma käsittelee vaalirahataidetta perjantaina 9.10. klo 21.30. Ohjelmassa puhuu muun muassa Juhani Palmu, jonka mukaan vaalitaulukauppa on hyvä bisnes eikä siinä ole mitään arveluttavaa. Inari Krohn on jyrkästi toista mieltä.

Lue seuraavaksi