1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääkäriliiton puheenjohtaja: Rintoja ei tutkita imemällä

Lääkäriliiton puheenjohtaja Timo Kaukonen kummastelee potilaan rintoja imeneen lääkärin toimintatapoja. Rovaniemen hovioikeus päätti perjantaina hylätä syytteet lääkäriä vastaan. Kaukosen mukaan rintoja ei ole tutkimusta tehdessä tarvetta imeä.

Kotimaan uutiset
Naisen rintaa kuvataan röntgenlaitteella
Mika Kanerva

- Tuntematta tapausta sen tarkemmin sanoisin, että kuulostaa kyllä hyvin oudolta. Minä en ole eläessäni tutkinut potilasta niin, että olisin hänen rintojaan imenyt. Minun mielestäni se ei kuulu missään tapauksessa normaaliin rintojen tutkimiseen, Kaukonen sanoo.

Kaukonen on koulutukseltaan plastiikkakirurgi ja sanoo joutuneensa työssään paljon tekemisiin rintojen kanssa.

- Rintojen palpaatio, tunnusteleminen, totta kai kuuluu siihen. Mutta imeminen ei missään tapauksessa, ei ainakaan sillä ammattitaidolla, mikä minulla on kohta 20 vuotta ehtinyt kertyä.

Myös rintojen muodon kehuminen kuulostaa Kaukosen mielestä oudolta lääkärin etiikkaa ajatellen.

- Kun plastiikkakirurgiassa korjataan esimerkiksi synnynnäistä epäsymmetriaa, jossa rinnat ovat eri paria, joudutaan tietysti ottamaan kantaa siihen, ja kertomaan potilaalle rintojen muodosta. Mutta siinä ei yleensä käytetä laatusanoja ja kehuta niitä, vaan pyritään neutraalisti pääsemään samalle aaltopituudelle, Kaukonen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Mikko Haapanen

Lue seuraavaksi