Hollanti päästää vettä kuivatetuille pelloille

Hollannissa hallitus on päättänyt toteuttaa erittäin rajua arvostelua herättäneen suunnitelman päästää tulvavettä kuivatetuille pelloille alueen ekosysteemin korjaamiseksi. Peltojen omistajat ja muut alueen asukkaat ovat tyrmistyneet suunnitelmasta, joka täytyy vielä hyväksyä parlamentissa.

Ulkomaat

Kiistelyn kohteena oleva suistoalue sijaitsee eteläisessä Zeelandin maakunnassa. Alue on suuruudeltaan noin 300 hehtaaria. Vedenjuoksutuksella yritetään elvyttää alueen eläimistöä, esimerkiksi hylkeiden ja kahlaajalintujen toivotaan yleistyvän.

Pääministeri Jan Peter Falkenende myönsi, että juoksutukset aloitetaan, koska hallitus ei ole löytänyt muuta vaihtoehtoa ekosysteemin korjaamiseen.

Zeelandin asukkaat vastustavat hanketta. Monet muistavat vielä vuoden 1953 katastrofin, jolloin voimakkaan myrskyn ja nousuveden aikaan suistoaluetta suojannut pato ja suojavalli petti. Tulvan seurauksena kuoli 1800 ihmistä.

Juoksutukset ovat osa laajempaa suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on parantaa Antwerpenin sataman ja Pohjanmeren välistä vesitietä ruoppaamalla Westerschelde-joki. Nykyisin suuret säiliöalukset pääsevät satamaan vain nousuveden aikaan. Satama menettää 70 miljoonan euron vuositulot, koska raskaimmat tankkerit eivät Antwerpeniin pääse.

Ympäristöjärjestöjen mukaan Zeelandin alue toimii pikaruokaravintolana Siperian ja Pohjois-Afrikan väliä lentäville muuttolinnuille.

Lähteet: AP