Lentopisteiden verotus harmittaa

Työmatkoista kertyneiden lentopisteiden verottaminen hiertää yhä elinkeinoelämän ja verottajan välejä. Uusi oikeuden päätös sallii verottajan soveltaa harkintaverotusta epäselvissä tapauksissa. Elinkeinoelämän keskusliitossa kavahdetaan sen seurauksia.

talous
Ihmiset jonottavat lennolle
YLE

Tiivistetysti kiistassa on kysymys lentomatkoista saatujen bonuspisteiden käytöstä omaksi hyödyksi, vaikka pisteet on ansaittu työnantajan maksamilla lennoilla.

- Ne ovat veronalaista tuloa vain siinä tilanteessa, että työnantaja maksaa maksulliset matkat ja palkansaaja saa sitten hyödykseen bonukset. Eli siinähän työntekijä saa työsuhteen perusteella työnantajalta edun, sanoo verohallituksen ylitarkastaja Merja Hartikka-Simula.

Eli työntekijän omaan käyttöön menneestä edusta työnantajan on maksettava asiaankuuluvat ennakonpidätykset valtiolle.

EK: Valvonta mahdotonta

Elinkeinoelämän keskusliitossa asia nähdään toisin. EK:n johtavan veroasiantuntijan Tero Honkavaaran mukaan aukoton bonusten käytön valvonta on mahdoton urakka.

- Sellaista järjestelmää ei oikeastaan voida rakentaa, koska työnantajalla ei ole juridista oikeutta saada tietoja siitä, mitä työntekijät tekevät vapaa-ajallaan ja yksityiselämässään.

Helsingin hallinto-oikeus on hiljattain ratkaissut lentopisteitä koskeneen veroriidan. Päätöksessään hallinto-oikeus asettui verottajan kannalle ja salli harkintaverotuksen käytön piste-edun verottamisessa, kun pisteiden käytöstä yksityiseen käyttöön oli näyttöä. Myönteisestä päätöksestä huolimatta verottaja ei ole heti rynnäköimässä yrityksiin.

- Meillä on niin rajalliset tarkastusresurssit, että emme todellakaan ole panemassa pystyyn mitään bonusratsiaa. Mutta jos yrityksessä ollaan muutenkin tarkastuksella, niin katsomme tietysti nämäkin, arvioi verohallituksen ylitarkastaja Merja Hartikka-Simula.

Harkintaverotus uhkana

Verottajan puolesta kaikki on kunnossa, jos matkoista kertyneet pisteet käytetään uusiin työmatkoihin. Näin myös suurin osa yrityksistä toimii. Silti EK:n Tero Honkavaaran mielestä harkintaverotuksen uhka on nyt turhan suuri monen yrityksen kohdalla.

- On pelättävissä, että kaikkiin niihin työnantajayrityksiin, joissa on paljon matkustavia henkilöitä, kohdistuu tämän tyyppisiä verotustoimenpiteitä, joissa arviolta ja kaavamaisesti tietty prosenttimäärä matkakustannuksista pannaan verolle, Honkavaara toteaa.

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksessä prosenttiosuus oli kaksi. Riidan hävinneelle suurehkolle yritykselle tuli maksettavaksi lisäveroa neljältä vuodelta muutama kymmenen tuhatta euroa.

Verohallituksen ylitarkastaja Merja Hartikka-Simula ei näe mitään kummallista lentopisteiden seurannassa. Verohallinnossakin tiedot ovat luonnollisesti luupin alla. Hartikka-Simula itse hyödynsi omia pisteitään ihan hiljattain.

- Kävin Oulussa luennoimassa, hän kertoo.

Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Aapo Parviainen