Väärät juuret ensi-iltaan

Mitä meistä jää jäljelle? Tätä pohditaan Saara Saarelan uusimmassa elokuvassa ”Väärät juuret”. Oululaiset voivat bongata elokuvasta myös tuttuja paikkoja, sillä osa kohtauksista on kuvattu Oulussa.

kulttuuri
Pertti Sveholm ja Saara Saarela
Susanna Siironen / Yle

- Elokuva kertoo periytyvyydestä. Oikeastaan kaikesta siitä, mikä meitä perheessä ja suvussa yhdistää, niin geneettisesti kuin tapoja ja erinäköisiä ominaisuuksia sekä luonteenpiirteitä. Niin materiaa kuin henkistäkin perintöä, mitä me saadaan vanhemmilta ja mitä lapsilleen jättää, Saara Saarela kertoo.

Elokuvassa pohditaan niin periytyvyyttä kuin jäässä olevaa kommunikointiakin. Kuuran perheessä kaikilla perheenjäsenillä on omat salaisuutensa, joista vaietaan. Perheen isän periytyvästä sairaudesta ei puhuta, vaikka asia on koko ajan pöydällä. Perheen äidillä on omat huolensa hulttio-veljensä kanssa, ja perheen lapsillakin on omat vinkeensä. Vielä kun soppaan lisätään isän edellisen avioliiton poika, joka pakenee ongelmiaan ulkomaille, on salaisuuksien verkko valmis.

"Elokuva ei ole sairauskertomus"

Vaikka perheen isän periytyvällä sairaudella on tärkeä rooli elokuvassa, Saarela painottaa, ettei elokuva ole sairauskertomus. Ennemminkin Saarela näkee elokuvan keskiössä uuden sukupolven tekemän muutoksen.

- Siinä nähdään, miten nuorempi sukupolvi alkaa reagoida tällaisiin perheessä tapahtuviin muutoksiin tai vaikeisiin tilanteisiin. Kommunikaation puute on yksi periytyvä ominaisuus. Elokuvassa lapset alkavat kuitenkin pikku hiljaa toimia toisella tavalla. Minusta tuntuu, että tämä on ollut minulle kauhean tärkeä oppi tässä elämässä.

Saarela kertoo, että voi löytää kaikista elokuvan hahmoista hitusen itseään. Hän on esimerkiksi perheen 15-vuotiaan tyttären, Pihlan tavoin kiivennyt yöllisten reissujen jäljiltä tikkaita ylös ja kavunnut ikkunasta huoneeseensa. Lapsena hänellä taas oli yhtä vilkas mielikuvitus kuin perheen Lumi-tyttärellä.

- Ehkä se elokuva on myös jonkinlainen läpileikkaus minua itseäni, Saarela pohtii.

Tuttuja maisemia Oulusta

Elokuvan ulkokohtaukset on kuvattu Oulussa. Saarela kertoo perimmäisen syyn Ouluun tulemiseen olleen se, että tarvittiin paikka, josta varmasti löytyy lunta. Hän kuitenkin huomasi rakastuvansa Ouluun täysin. Kuten elokuvan teemaan sopii, Saarelan omatkin juuret ovat alkujaan Oulusta.

- Minun isänisän äidin suku, Saarelan suku tulee Oulusta. Jotenkin se tuntui siis hyvältä ajatukselta sijoitta nimenomaan juuriin ja perheeseen sekä sukuun sidoksissa oleva tarina tänne Ouluun.

Elokuva ”Väärät juuret” saa ensi-iltansa 9.10.2009.

Lähteet: Yle Oulu / Susanna Siironen