Dostojevskin Idiootti lähtee kiertueelle

Kulttuuriyhdistys Rospuutto-ryhmä vie Dostojevskia Pohjois-Karjalan syrjäkyliltä maailmalle. Torstaina Kontiolahdella ensi-iltansa saava näytelmä "Idiotia - ehdotus esitykseksi" perustuu Fjodor Dostojevskin romaaniin Idiootti. Näytelmä kiertää Pohjois-Karjalaa, jonka jälkeen esitys siirtyy Helsinkiin muun muassa Baltic Circle -festivaaleille kansainvälisen yleisön eteen.

Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Dostojevskin Idiootti on tunnettu klassikko. Rospuutto-ryhmä ei halua muuttaa ihmisten lukukokemuksia, vaan tarjota eväitä uudenlaisen kokonaisnäkemyksen rakentamiseen. Esityksessä lähdetäänkin juuri kirjan lukemisesta, kertoo ohjaaja-dramaturgi Hanna Kirjavainen.

- Lukukokemus ihmisellä on niin voimakas, että sen näyttämöllistäminen ja vain juonen pintaesittely latistaa ja typistää jo lähtökohdissaan tämän valtavan polyfonisen ja monitasoisen romaanin.

Tarkoitus on siis tuoda lukukokemus näyttämölle.

- Siten emme manipuloisi katsojan omaa kokemusta tästä, vaan että hän pienistä viitteistä ja kultahipuista pystyisi muodostamaan oman kokonaisnäkemyksensä tästä kirjasta, Kirjavainen jatkaa.

Yli 150-vuotiaan romaanin universaalit teemat siirtyvät luontevasti nykypäivään, ehkä selvimmin politiikan ja kaupanteon samankaltaisuus.

Näytelmässä ei tartuta vain päähenkilö Myshkinin elämään, vaan romaanin tapahtumiin monipuolisemmin.

Rospuutto haluaa korkeakulttuuria myös maaseudulle

Näytelmän ensi-ilta on Rospuutto-ryhmän tukikohdassa Kontiovaaran vanhalla koululla. Sieltä esitys lähtee kiertueelle, jolla se esitetään viidessätoista maakunnan kylässä. Teattereiksi muuttuvat muun muassa erilaiset kylätalot.

- Sehän on erittäin hyvä tapa, sillä tämäntyyppistä kiertuetoimintaa ei enää hirvesäti tehdä. Että käytäisiin kylätiloissa ja tällaisissa pienemmissä tiloissa. Tämmösissä kylätiloissa ei taida enää hirveästi käydä, kertoo näyttelijä Jari Virman.

Pienessä tilassa näyttelijät ovat yleisön kanssa hyvin lähekkäin, osin seassakin. Kokeneellekin näyttelijälle tämä on harvinainen tilanne.

- Ihmiset jotka tulevat tätä katsomaan, ovat osa esittävää ryhmää. Kaikki lähtee tuolta katsomosta ja palaa katsomoon. Osa katsojista osallistuu tähän esitykseen aktiivisesti. Se on vaikutin, joka tulee olemaan joka kerta erilainen, sitä ei voi lukita, Reimaluoto kuvailee.

Tekijöille haastava esitys on haastava myös katsojille. Reimaluoto uskoo, että osan ymmärtää vasta näytelmän jälkeen, kotona.

Kontiovaaralta maailmalle?

Kyläkiertueen jälkeen esitys nähdään Helsingissä kansainvälisillä Baltic Circle -festivaaleilla. Idiotia on festivaalien ainoa esitys, joka tulee pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

- Toivottavasti myös kaikki kansainvälisten festivaalien tuottajat katsovat tämän esityksen sen arvoiseksi, että se kannattaa kutsua omille eurooppalaisille festivaaleille, Kirjavainen sanoo.