Tyttö vai poika - vaikuttaako sukupuoli kasvatukseen?

Internetin keskustelupalstoilla ja lehdissä on viime aikoina käyty keskustelua sukupuolineutraalista kasvatuksesta. Äärimmilleen sukupuoleton kasvatusmalli viedään silloin, kun lapsen sukupuolta ei kerrota edes kysyttäessä.

lapset (perheenjäsenet)
Vauvakuva.
YLE Uutisgrafiikka

Turkulaisen isän Heikki Mönkkösen mielestä yhteiskunta on rajannut miehen ja naisen liian tiukkoihin lokeroihin. Hänen vastasyntynyt lapsensa puettiin jo synnytyssairaalassa siniseen. Häivyttääkseen perinteiset roolit Mönkkönen haluaa välttää poika sanan käyttöä.

- Kotona lähes poikkeuksetta puhutaan lapsesta. Ruu itsekin puhuu yleisesti ihmisistä, tai aikuisista, eikä erittele miehiä tai naisia, Mönkkönen kertoo.

Tuore äiti Niina Hakala kertoo miettineensä jo raskaana ollessaan minkälaisen maailmankuvan ja arvomaailman hän haluaa lapselleen antaa.

- Koitetaan olla johdonmukaisia ja noudattaa mahdollisimman selkeitä ja tylsiä arkirutiineja, Niina naurahtaa.

Lapsensa sukupuolta hän ei halua häivyttää.

- Kyllä me halutaan kasvattaa hänet tytöksi, hän saa olla pieni tyttö. Sukupuoli-identiteetti on tärkeä osa persoonallisuutta.

Kotona lastaan hoitava Niina on ammatiltaan psykologi. Hakalan mielestä sukupuolineutraali kasvatus aliarvioi biologian merkitystä.

- Toki on hyvä, että lapselle jää vapaus muokata sukupuoli-identiteettiään, mutta minusta lasta ei voi kasvattaa sukupuolineutraalisti. Tytöt ja pojat ovat myötäsyntyisesti erilaisia. Pojat leikkivät tämän vuoksi taisteluleikkejä, ja se on semmoista, mikä pojille pitää sallia.

Pojalla mekko

Turkulainen Heikki Mönkkönen korjaa työkseen polkupyöriä. Perinteiset roolimallit hän on kuitenkin päättänyt heittää romukoppaan. Mönkkösen viisivuotias lapsi Ruu on saanut sukupuolineutraalin kasvatuksen.

- Ruu saa pitää mekkoja päällään, jos niin haluaa. Me emme halua häntä rajoittaa. Usein Ruuta kutsutaankin tytöksi, jos hänellä on tyttöjen vaatteita päällä, Mönkkönen kertoo.

Yhteiskunta ei helpolla hyväksy erilaisuutta. Paineet ovat kovat jo pienten lasten maailmassa. Mönkkönenkin kertoo, että hänen poikaansa on kiusattu päiväkodissa.

- Muut lapset ihmettelivät, että miten sulla voi olla punaista päällä. Pelottavaa, että väritkin on sukupuolitettu, sanoo Mönkkönen.

- Ystävien kanssa on helppo puhua Ruun kasvatuksesta, mutta muu yhteiskunta rajoittaa rajoja sukupuolille ja se asetta haasteita.

OTA KANTAA: Voiko sukupuoliroolit unohtaa lasten kasvatuksessa?

Lähteet: YLE Turku / Devy Nagalingam