Paarma: Uskonnonopetuksella ja -harjoituksella ero

Arkkipiispa Jukka Paarma totesi torstaina avatessaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksen, että uskonnonopetuksen ja uskonnonharjoituksen välille on tahdottu tehdä selvä ero: edellinen kuuluu yhteiskunnalle, jälkimmäinen kirkkojen ja mahdollisesti kotien tehtäviin.

Arkkipiispa Jukka Paarma ja Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen. Kuva: Olli Koski / YLE

Uskonnonopetus on lasten ja nuorten perusoikeus, sanoi arkkipiista Jukka Paarma tänään torstaina Vaasassa. Suomen ekumeenisen neuvoston syyskokouksen teemana on Lapsen oikeus pyhään.

Paarma sanoi avauspuheessaan, että koulun tehtävänä on antaa monipuolinen uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys ja aineksia henkilökohtaiseen, omaan kulttuuriperintöä arvostavan identiteetin ja itseymmärryksen kehittymiseen.

Tehtävä velvoittaa koulua antamaan kansalaisille perusvalmiudet käsitellä uskonnollisia kysymyksiä riippumatta siitä, mikä heidän suhteensa uskontoon on.

Piispa Teemu Siposta Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja

Suomen Ekumeeninen Neuvosto valitsi uuden puheenjohtajansa yksimielisesti. Tehtävään valittiin ensimmäistä kertaa katolisen kirkon jäsen. Helsingin katolisen hiippakunnan piispa Teemu Sippo toimii Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtajana kolme vuotta. Toimikausi alkaa vuoden vaihteessa.

Arkkipiispa Jukka Paarma on toiminut SEN:n puheenjohtajana vuodesta 1999. Hän ei enää halunnut asettua ehdolle, koska jää eläkkeelle ensi vuonna.

Arkkipiispa Paarmaa ennen puheenjohtajana toimi ortodoksisen kirkon arkkipiispa Johannes ja tätä ennen luterilaisen kirkon arkkipiispa John Vikström. Suomen Ekumeeninen Neuvosto on perustettu vuonna 1917. SEN:n pääsihteeri on isä Heikki Huttunen, joka on ortodoksi.