Kaija Saariaholle ja Luonto-liitolle Wihurin suurpalkinnot

Säveltäjä Kaija Saariaho on saanut Wihurin Sibelius-palkinnon. 100 000 euron suuruinen palkinto annettiin Saariaholle muun muassa hänen ansioistaan kansainvälisesti tunnettuna ja tunnustettuna säveltäjänä. Luonto-Liitto ry. sai samansuuruisen kunniapalkinnon pitkäaikaisesta ja arvokkaasta työstä lasten ja nuorten omaehtoisen ympäristötoiminnan edistämiseksi.

Kotimaa
Kaija Saariaho
YLE

Säveltäjä Kaija Saariahoa kiitellään palkintoperusteissa muun muassa Saariahon tavalla luoda musiikista syklistä aikaa. Tapaa kuvataan täysin ainutlaatuiseksi suomalaisessa musiikissa.

Vuonna 1952 syntynyt Saariaho on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa ja Saksassa Freiburgissa. Alun perin hän opiskeli kuvataiteita Taideteollisessa korkeakoulussa.

Saariaho on ollut taiteilijaprofessorina vuosina 2005-2009.

Aiemmin hän on saanut muun muassa Prix Italia -palkinnon vuonna 1988 ja Pohjoismaisen musiikkipalkinnon vuonna 2000 sekä Grawemeyer Award -palkinnon vuonna 2003. Viime vuonna Musical America -julkaisu valitsi hänen vuoden säveltäjäksi

Sibelius-palkinto jaettiin nyt 15. kerran. Ensimmäisen palkinnon sai Jean Sibelius Ainolassa vuonna 1953. Saariaholla palkinto ojennettiin perjantaina Finlandia-talossa parhaillaan meneillään olevassa palkintojen ja apurahojen jakotilaisuudessa.

Luonto-Liitolle kunniapalkinto

Suomen luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö Luonto-Liitto sai säätiön tämän vuoden kunniapalkinnon. Palkintoa perustellaan liiton pitkäaikaisella ja arvokkaalla työllä lasten ja nuorten omaehtoisen ympäristötoiminnan edistämiseksi.

Liitto muun muassa kannustaa nuoria ja lapsia myönteisen ja monipuolisen luontosuhteen muodostamiseen. Liiton tempauksia ovat mm. Autoton päivä, Älä osta mitään -päivä ja Nuukuusviikko.

Palkintoja ja apurahoja tasan 9 miljoonaa euroa

Jenny ja Antti Wihurin säätiö on jakanut tänä vuonna apurahoja historiansa suurimman summan, yhdeksän miljoonaa euroa.

Summasta 300 000 on annettu suomalaisten apurahasäätiöiden kolmen vuoden pilottihankkeeseen. Tarkoituksena on helpottaa ulkomaille lähtevien jo väitelleiden tutkijoiden rahoituksen hakemista. Lisäksi Suomen Meripelastusseura ry. sai 135 000 euroa toimintakeskuksen perustamista varten.

Sydäntutkimusta varten säätiö antoi 1,4 miljoonaa euroa ja taideostoihin sekä kuvataiteen erityiskohteisiin 300 000 euroa.

Tukea sai yhteensä 345 ihmistä tai työryhmää ja 106 yhteisöä. Jaettava summa sisältää 117 kokovuotista apurahaa.

Yhteensä rahasto sai 3 672 hakemusta. Haettujen anomusten summa nousi 60 miljoonaan euroon.

Lähteet: YLE Uutiset