Neiti Juliessa näyttelijä joutuu koville

Kuopion kaupunginteatterin vieraileva ohjaaja Cilla Back laittaa näyttelijät koville Neiti Julie -näytelmässä. Näytelmässä on vain kolme roolia. Sari Harju, Karri Lämpsä ja Lotta Huitti ovat näyttämöllä reilun tunnin ilman väliaikaa.

Kohtaus Kuopion kaupunginteatterin näytelmästä Neiti Julie Kuva: YLE / Juha Vauhkonen

Neiti Julie on jättäytynyt yksin kotiin, kun muu perhe on matkustanut juhannuksen viettoon. Julie leikkii tulella osallistuessaan työläisten latotansseihin. Käskijän ja käskettävän roolit vaihtelevat, kun palvelija Jean ja Julie kisaavat juhannusyönä..

-Henkisesti ja fyysisesti raskaan esityksen jälkeen ei tarvitse lähteä lenkille tai kuntosaliin, sanovat Sari Harju ja Karri Lämpsä. Lämpsä esittää näytelmässä palvelija Jeania, Harju neiti Julieta.

Jeanin rooli on Karri Lämpsän mielestä sekä hauska että haastava. Pahiksen näytteleminen on vaihteeksi hyvin mieluisaa.

Neiti Julien rooli on Sari Harjun mukaan myös haastava. Aatelisneidin persoona on hyvin ristiriitainen ja täynnä toimintaa.

- Keittäjä Kristin on lämmin, mutta täynnä salaisuuksia, toteaa Lotta Huitti omasta roolistaan. Keittäjätär on draaman kolmas osapuoli, hän pitää Jeania sulhasenaan.

Ohjaaja Cilla Back tekee lähes kaiken itse

Agust Strindbergin Neiti Julie -näytelmän on ohjannut suomenruotsalainen Cilla Back. Monitoiminainen on myös lavastanut, puvustanut ja sovittanut näytelmän sekä suunnitellut siihen ääni- ja musiikkimaailman.

-Koska Kuopion kaupunginteatterin Studio on pieni näyttämö, halusin saada aikaan hyvin intiimin tunnelman. Sen vuoksi kaikkien osa-alueiden pitää tukea ohjaajan tulkintaa. Produktion toteutus laaja-alaisesti on osa ohjausta, sanoo Cilla Back.

Back ohjasi Neiti Julien ensimmäisen kerran lopputyönään Milanon Teatro Verdiin vuonna 1996.

-Se kuinka ruotsalaisen August Strindberg näytelmä tutkii miehen ja naisen seksualisuutta ja sielua sekä taistelua kuolemaan asti on hyvin syvää ja kiinnostavaa, hän kertoo.

Kuopion kaupunginteatteri on Backille tuttu, hän ohjasi vuonna 2007 Hotelli Molièren. Aiempi kokemus Kuopion näyttelijäkaartista helpotti Neiti Julien näyttelijävalintoja. Myös näyttelijät tuntevat Cilla Backin tavan työskennellä.

Strindbergin tekstit vaativia

Kuopion kaupunginteatterin teatterinjohtaja Lasse Lindemanin mukaan August Strindbergin näytelmiä saisi olla enemmän Suomen teatteissa. Strindbergin näytelmien vähäisyys teatterilavoilla, voi Lindemanin mukaan johtua siitä, että ruotsalaiskirjailijan suurissa näytelmissa teksti on erittäin vaativaa.