1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhon kestovaippoja esiteltiin Turun Radion studiossa

Kestovaippaviikon kunniaksi Kalle Talonen ja Iiro Andersson saivat aamuvieraaksi 1-vuotiaan Juhon, jolla oli housujen alla kestovaippa ja villapöksyt. Juhon äiti Iiris Uotila on käyttänyt enimmäkseen kestovaippoja molempien lapsiensa kanssa.

kestovaipat
Juho kokeilee luureja.
Juho väritti äitinsä Iiris Uotilan kestovaippaesittelyä suorassa lähetyksessä nakkaamalla taskuvaipat lattialle!YLE Turku / Kalle Talonen

- Isosisko lykkäs kassilliset kestovaippoja kouraan kun esikoinen syntyi. Äitiyspakkauksesta käytettiin muutama kertakäyttövaippa kun silloin niitä vielä siinäkin oli.

Ensin kestovaippailussa tarvitaan sisävaippa, johon pissat imeytyvät.

- On olemassa sisätaskuvaippoja, johon laitetaan sisään lisäimuja. Toisiin vaippoihin voi laittaa neppareilla kiinni lisäimulipareita sen mukaan kuin paljon pissiä tulee, Iiris esittelee Juho sylissään.

Sisävaipan päälle laitetaan kuorivaippa, joka pitää kosteuden sisällä. Juholla on käytetty lähinnä villahousuja.

- Tässä on kotimaista käsityötä olevat villaneuloshousut. Jonkin verran on myös ihan langasta itse neulottuja kotona. Hyvin pitävät, kun niitä muistaa vähän huoltaa.

Lisäksi on olemassa niin sanottuja all-in-one -vaippoja, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin kertakäyttövaipat, mutta pestäviä. Kuori- ja sisävaippa ovat siis samassa paketissa.

- Aika monet näistä ovat sellaisia, että kestävät etenkin narukuivatuksessa kuivua kauemmin kuin pelkät sisävaipat.

Ei vaippapaaleja kaupasta

Iiris sanoo heidän perheensä valinneen kestovaipat monesta eri syystä.

-Nää on hauskan näköisiä, saa katsella samaa vaippaa usein, ei tarvitse kantaa vaippapaaleja kaupasta ja kantaa roskasäkkejä roskikseen, Iiris Uotila luettelee.

- Ja tulee myös edullisemmaksi.

Iirikseltä kysyttiin studiossakin sitä, miksi heillä käytetään kestovaippoja. Kertakäyttövaippojen käyttäjiltä sen sijaan ei juuri koskaan kysytä, miksi he käyttävät kertakäyttöisiä vaippoja.

- Ehkä se kuvastaa tämän päivän kulttuuria. Että se on maan tapa käyttää niitä kertakäyttöisiä.

Uusimmissa äitiyspakkauksissa ei ole enää lainkaan kertakäyttövaippoja vaan ainoastaan kestovaippoja.

- Se on hyvä asia, että yhä suurempi osa äideistä saa käyttökokemuksen kestoista, Turun Mammakeitaan toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Iiris Uotila arvioi.

Kestovaippailussa pärjää vähimmillään hänen mukaansa noin 25 vaipalla.

- Mutta homma usein ryöstäytyy käsistä, kun ne on niin hauskan näköisiä!

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen

Lue seuraavaksi