1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Somalian islamistit amputoivat jälleen

Somaliassa ääri-islamistit ovat jälleen amputoineet rikoksista tuomituilta raajoja. Kuusi naamioitunutta miestä toteutti islamilaisen oikeusistuimen kolmelle miehelle ryöstöstä langettamat tuomiot yleisön edessä perjantaina.

Silminnäkijän mukaan kahdelta tuomitulta amputoitiin sekä käsi että jalka. Kolmannelta amputoitiin ainoastaan jalka, kun eteläisessä Kismayon kaupungissa istunut tuomioistuin huomasi, että mies oli jo ennestään vammautunut. Amputaatioita oli todistamassa noin 400 ihmistä, joista valtaosa oli naisia ja lapsia.

Islamistisen al-Shabaab-ryhmän edustaja sanoi tuomittujen myöntäneen ryöstäneensä matkustajia Kismayoon matkalla olleessa autossa. Tuomituilla ei ollut asianajajia. Heillä ei myöskään ollut mahdollisuuta vedota tuomioistaan.

Al-Shabaab-ryhmä noudattaa ankarasti islamilaista sharia-lakia Somalian hallitukselta valtaamiltaan alueilla. He ovat aiemminkin tuominneet rikollisia teloitettaviksi ja amputaatioihin, esimerkiksi viime kesänä neljä miestä tuomittiin ryöstöistä myös kahden raajan amputaatioon. Viime vuonna Kismayossa oikeusistuimet puolestaan määräsivät 13-vuotiaan joukkoraiskauksen uhrin kivitettäväksi kuoliaaksi.

Islamistiryhmän vaikutus on viime aikoina kasvanut myös pääkaupungin Mogadishun alueella.