1. yle.fi
  2. Uutiset

Elvytyksen rajat lähestyvät

Maailmantalouden viriämisestä huolimatta asiantuntijat varoittavat elvytyksen lopettamisesta liian aikaisin. Toisaalta elvytyksen jatkaminen liian kauan johtaisi inflaation ja talouskasvun uuteen pysähdykseen.

talous

Hallitukset ovat nujertaneet talouskriisiä velkarahalla ja oikein porukalla. Kulutusta on rohkaistu esimerkiksi tukemalla autokannan uusimista.

Elvytyksen arvioidaan kantaneen maailmantalouden jo pahimman yli, mutta rahan jakamista ei voi jatkaa ikuisesti.

Talousseminaarissa Lontoossa Hsbc-pankin pääekonomisti Stephen King arvioi YLE Uutisille, että hallitusten velkaantuminen voi johtaa jopa suurten valuuttojen romahdukseen.

-Jos ulkomaiset rahoittajat sanovat, että jo riittää velanotto, on vaarana, että dollari tai punta joutuu hyökkäyksen kohteeksi muutaman vuoden kuluessa.

Uhkaavia vaaroja

Muiden valuuttojen halventuminen olisi kohtalokasta Suomen viennille, ja harvinaisen huonolla hetkellä.

Valtioiden yhä jatkuva lisävelan imurointi voi johtaa myös hallitsemattomaan inflaation ja korkojen nousukierteeseen.

-Valtioiden velanottoa on rahoitettu varsinkin Britanniassa rahaa painamalla. Jos sitä tehdään liikaa, ajaudutaan inflaatioon. Vaikka siitä ei näy vaaraa juuri nyt, se voi kasvaa ongelmaksi parin vuoden päästä, sanoo pääekonomisti King.

Useimpien elvytyskeinojen vaikutukset näkyvät ehkä vasta kuukausienkin päästä. Elvytyshanojen sulkeminen juuri oikealla hetkellä on väistämättä isomman tai pienemmän riskin ottamista.

Lähteet: YLE Uutiset/Antti Parviala

Lue seuraavaksi