Miinalaiva Somaliaan aikaisintaan vuonna 2011

Suomalaisen sota-aluksen lähettäminen Somaliaan merirosvojahtiin toteutuu aikaisintaan vuonna 2011. Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta Utva viittaa tiedotteessaan sotilaallisen kriisinhallinnan rahoituskehykseen.

talous
Miinalaiva Pohjanmaa
YLE

Utvan mukaan Suomi voi ottaa sotilaallisen kriisinhallinnan vastuita vasta kun kriisinhallinnan rahoituskehykseen tulee tilaa. Päätökseen mahdollisesta lähtöajasta palataan ensi vuoden aikana.

Rahoituskehys sallisi suomalaisen aluksen lähettämisen alueelle aikaisintaan vuonna 2011. Mahdollinen neljän kuukauden partiointiaika voisi osua Suomelle EU:n merioperaatiossa vuoden alussa tai lopussa.

Suomalaisalus olisi joko merivoimien lippulaiva, miinalaiva Pohjanmaa tai jompikumpi kahdesta Hämeenmaa-luokan miinalaivasta. Somailaan lähetettävä suomalaisalus toimisi operaatiossa johto- ja saattotehtävissä.

Oikeudelliset kysymykset ongelmana

EU:n merioperaatio Atalanta on osa kansainvälisen yhteisön hanketta torjua merirosvoutta Somalian ja sen naapureiden aluevesillä.

Suomella on tällä hetkellä kaksi upseeria operaation esikunnassa Englannissa. Alkuvuodesta hallitus pohti Suomen osuuden laajentamista siten, että alus miehistöineen lähetettäisiin Afrikan Sarven merialueella jo ensi vuonna.

Ongelmaksi nousivat kuitenkin oikeudelliset kysymykset. Suomi halusi varmistaa sen, ettei mahdollisia merellä pidätettyjä merirosvoja tarvitse tuoda Suomeen tuomittaviksi. Asia on sillä tavalla yhä auki, että EU neuvottelee alueen valtioiden kanssa tuomioistuinkäytännöstä.

EU:lla ja Kenialla on jo sopimus merirosvo-oikeudenkäynneistä. EU:n näkökulmasta pulmana on kuitenkin se, että Keniassa on voimassa kuolemanrangaistus, vaikka Kenia onkin jäädyttänyt sen käyttämisen.

Tällä hetkellä EU neuvottelee Seychellien saarivaltion kanssa merirosvojen tuomitsemisesta sikäläisessä tuomioistuimessa. Nämä neuvottelut ovat yhä kesken. Seychelleillä ei ole käytössä kuolemanrangaistusta.

Lähteet: YLE Uutiset