1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omaishoito

Omaishoitajien vapaapäivät kortilla

Yli 90 prosenttia omaishoitajien lomapäivistä jää käyttämättä. Hoitopaikkoja ei aina ole tai hoitoa on hankala järjestää. Taustalla on myös huoli läheisten pärjäämisestä laitosympäristössä. Yhteiskunnalle omaishoito maksaa vain kymmenesosan laitoshoitoon verrattuna.

Sanelma Heino on hoitanut miestään Erkkiä kotona 26 vuotta. Kuva: YLE / Minna Rosvall

Omaishoitajan työn haasteet ovat tuttuja 26 vuotta miestään kotona hoitaneelle Sanelma Heinolle. Hän malttaa olla pois kotoa korkeintaan kolme tuntia. Kesällä hoito tuntuu helpommalta kuin talvella. Haaveet ulkomaanmatkoista tai jopa Ruotsinreissuista voi unohtaa.

- En tykkää ollenkaan sellaisesta, kun joku kertoo, että me oltiin ulkomailla ja reissulla, huokaa Sanelma Heino.

Laitoshoidossa apu ei aina ole lähellä

Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset -yhdistyksessä tilanne on tuttu. Vanhainkotipaikka kyllä järjestyisi pidempien reissujen ajaksi, mutta harva omaishoitaja tarttuu tilaisuuteen, kertoo varapuheenjohtaja Tarja Ekholm.

- Kyllä aika kauheata on, jos hoidettava soittaa kelloa siksi, että hänellä olisi pissahätä. Kolmen tunnin päästä voi tulla hoitaja, joka kysyy asiaa. Onhan pissa tietenkin jo mennyt housuihin. Kotona hoidettavat ovat tottuneet siihen, että kun he aukaisevat suunsa, me olemme heidän vieressään ennen kuin he ovat saaneet lausetta loppuun.

Yleisimmin omaishoitajat hoitavat vanhempiaan, lapsiaan tai puolisoaan. Ekholm kuitenkin huomauttaa, että omaishoitaja voi olla joku muukin sukulainen, vaikka yleensä kyseessä on lähiomainen.

Ekholm on itse hoitanut poikaansa peräti 32 vuotta, mutta aika on kulunut vauhdilla.

- Aika on mennyt kyllä niin nopeasti, etten osaa edes kuvitella että on 32 vuotta kulunut!

Ihanteellisin hoitopaikka olisi perheyhteisö

Tarja Ekholmin mielestä ihanteellisin hoitopaikka olisi kodinomainen perhehoito.

- Sinne voisi ottaa yksi tai kaksi vanhusta kolmeksi tai neljäksi päiväksi. Olisi hyvä, että heitä ei suljettaisi johonkin erilliseen huoneeseen, vaan he eläisivät sen perheen kanssa.

Turussa on kaikkiaan kolmisen tuhatta omaishoitajaa, mutta tukea heistä saa vain vajaat 800. Kaikki eivät täytä tuen kriteereitä, osa on liian vanhoja hoitajksi.

Suurin osa omaishoitajista ei edes halua hakea tukea; "köyhäinapua" ei kehdata hakea.

Omaa puolisoa on sitouduttu hoitamaan loppuun asti.

- Vanhemmat ihmiset ovat sisäistäneet itselleen, että me olemme luvanneet auttaa toisiamme myötä- ja vastamäessä. Ei meidän kuulu saada mitään tukea, pohtii Ekholm.

Yleisimmin tuen suuruus on 300-500 euroa, josta menee verot. Tuen pienuuden vuoksi moni työikäinen joutuu sinnittelemään työn ohella omaishoitajana.

Heinot haluavat pysyä yhdessä

Heinon pariskunta aikoo seurata maailmanmenoa jatkossakin kotona.

- Olen sanonut, että niin kauan ollaan tässä, vaikka piha kasvaisi koiranputkee. Kotona ollaan niin kauan kuin rappuset päästään alas ja ylös.

OTA KANTAA: Millainen on omaishoitajien asema Suomessa?

Kerro meille omat kokemuksesi omaishoidon arjesta. Tuetaanko omaishoitajia riittävästi, onko apua kyllin helppoa saada? Miten nykytilannetta tulisi mielestäsi kehittää?