1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miljardööri-klovni palasi Maan kamaralle

Kanadalainen miljardööri Guy Laliberté on palannut avaruudesta Maan kamaralle. Maailmankuulun Cirque du Soleil -sirkuksen perustaja vietti 12 päivää avaruusturistina kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla.

Kuva: NASA

Kanadanranskalainen Laliberté maksoi matkastaan yli 20 miljoonaa euroa. 50-vuotiaan miljardöörin tavoitteena oli olla ensimmäinen klovni avaruudessa. Laliberté olikin pukeutunut punaiseen klovnin tekonenään, kun hän lähti miehistöhotellistaan laukaisualustalle syyskuun lopussa. Laliberté käytti punaista nenää myös laskeutuessaan takaisin Maahan.

Lalibertéä kuljettanut Sojuz-avaruusalus laskeutui Pohjois-Kazakstaniin lähelle Arkalykia varhain sunnuntaina. Sojuzilla maahan palasivat amerikkalainen astronautti Michael Barratt ja venäläinen kosmonautti Gennadi Padalka. Barratt oli ISS:llä yli puoli vuotta.

Laliberté saattoi olla viimeinen yksityinen avaruusmatkustaja kansainvälisellä avaruusasemalla moniin vuosiin. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on lopettelemassa huoltolentoihin käytettyä sukkulaohjelmaansa, jolloin huolto jää Sojuz-alusten harteille.

Tilaa avaruusturisteille on vasta, kun Nasa käynnistää sukkuloita seuraavan rakettiohjelmansa, luultavasti ensi vuosikymmenen loppupuoliskolla.