Marttoihin tulvii uusia jäseniä

Uudenmaan Martta-yhdistykseen tulvii uusia jäseniä. Uusia ihmisiä on tullut mukaan toimintaan kuluvan vuoden aikana 500.

Kuva: YLE

Kaikkiaan jäseniä on nyt runsaat 5 600, paikallisyhdistyksiä ja toimintaryhmiä 160.

Yhä suurempi osa uusista jäsenistä on nuoria, -70 ja -80 -luvuilla syntyneitä.

Imua on etenkin perinneruuan kursseille.

Marttaliitto juhlii parhaillaan 110-vuotista taivaltaan. Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Anne Lempinen arvelee, että moni uusista jäsenistä on löytänyt toiminnan juhlavuoden sukankutomistempauksen myötä. Martat kutovat villasukat kaikille tänä vuonna syntyville vauvoille.

- Kun niitä vauvoja Uudellamaalla syntyi noin 30 000 ja koko Suomessa 60 000, niin sukkia on neulottu! Monissa niissä marttayhdistyksissä, joissa ei ole tehty paljon käsitöitä ennen, on innostuttu nyt. On huomattu, että on tosi kivaa tehdä käsillä jotain ja parantaa siinä samalla vaikka vähän maailmaa, Lempinen summaa.

Tänään juhlitaan

Lempisen mielestä marttatoiminnan ydin on säilynyt samana 110 vuotta. Tekniikat ja puitteet ovat muuttuneet vuosikymmenten vieriessä, mutta perheiden hyvinvointi on edelleen keskeisin tavoite.

Martat viettävät tänään juhlavuotensa päätapahtumaa Helsingin jäähallissa. Juhlaan osallistuu nelisentuhatta marttaa.

Juhlapuheiden ja valtiovallan tervehdyksen lisäksi ohjelmassa on suomalaisen luonnon ja marttojen perinteisten reseptien innoittamaa ruokaa sekä Laura Voutilaisen ja Tomi Metsäkedon yhteinen show.

Tilaisuuden juontaa Nicke Lignell.