Puolan presidentti allekirjoitti Lissabonin sopimuksen

Puolan presidentti Lech Kaczynski on allekirjoittanut EU:n uudistussopimuksen. Tämän jälkeen Tshekki on ainoa EU-maa, joka on jättänyt sopimuksen vahvistamatta.

Ulkomaat
Puolan presidentti allekirjoittaa Lissabonin sopimuksen
EVN

Presidentti Kaczynski sanoi allekirjoitustilaisuudessa, että EU pysyy luonteeltaan suvereenien kansojen yhteisönä. Hänen mielestään unionin pitää olla avoin uusien jäsenmaiden liittymiselle. Uusiksi jäseniksi hän suositti Balkanin alueen maita ja Georgiaa.

Presidentti Kaczynskia on luonnehdittu euroskeptiseksi konservatiiviksi.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat myös europarlamentin puhemies Jerzy Buzek, EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja EU:n puheenjohtajamaan Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt. Kaczynski allekirjoitti sopimuksen klo 13 Suomen aikaa.

Sopimus vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän

Puolan parlamentin molemmat kamarit ovat hyväksyneet uudistussopimuksen jo viime vuoden huhtikuussa. Presidentti Kaczynski odotti Irlannin ensin hyväksyvän sopimuksen kansanäänestyksessään ennen sopimuksen allekirjoittamista.

Puola on toiseksi viimeinen maa, joka hyväksyi EU:n rakenteita ja päätöksentekoa uudistavan ns. Lissabonin sopimuksen. Sopimus voi astua voimaan sen jälkeen kun viimeinen maa eli Tshekki on vahvistanut sen.

Tshekin presidentti haluaa vielä muutoksia

Tshekin presidentti Vaclav Klaus on viivyttänyt allekirjoitusta sillä perusteella, että hän haluaa siihen lisäyksen. Klaus vaatii sopimukseen poikkeusta, joka suojelisi maata sodan jälkeen karkotettujen omaisuusvaatimuksilta.

Klausin mielestä on varmistettava, että toisen maailmansodan jälkeen maasta karkotettu saksalaisperäinen väestö ei voi vaatia omaisuuttaan oikeusteitse takaisin.

Tshekin pääministerin Jan Fischerin mukaan maan hallitus käsittelee Klausin vaatimusta ensi maanantaina. Hän arvioi, että Tshekki saattaa yhä ratifioida sopimuksen vielä tänä vuonna.

Lähteet: DPA, Reuters, AP