Obama vakuuttaa lopettavansa homojen syrjinnän armeijassa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vakuuttanut täyttävänsä vaalilupauksensa, jonka mukaan avoimesti homot ja lesbot voivat palvella vapaasti asevoimissa.

Ulkomaat
Obama pitää puhetta
Obaman mukaan homojen vapaata pääsyä armeijaan ei saa estää.Reuters

Obama sanoi homojen kansalaisoikeuksia ajavan järjestön tilaisuudessa, että tähänastinen "älä kysy - älä kerro" -periaate lopetetaan. Periaatteen mukaan homot voivat palvella asevoimissa, kunhan vaikenevat suuntautumisestaan.

Obaman mukaan homojen vapaata pääsyä armeijaan ei saa estää, varsinkaan nyt kun Yhdysvallat käy kahta sotaa.

Obama kertoi neuvottelevansa lain muuttamisesta puolustusministeriön ja kongressin kanssa, jotta homoseksuaalit voivat avoimesti tuoda esiin suuntautumisensa myös asevoimissa palvellessaan. Hän ei kuitenkaan luvannut aikataulua uudistukselle.

Homojen tasa-arvoista asepalvelusta koskeva laki hyväksyttiin kongressissa jo vuonna 1993 ja presidentti Bill Clinton allekirjoitti sen, mutta sen käytännön merkitys vesittyi mm. asevoimien vastustuksen vuoksi.

Homo- ja ihmisoikeusaktivistit ovat tyytyväisiä Obaman puheeseen, mutta he odottavat presidentin ilmoittavan tarkan aikataulun uudistuksen läpiviemisestä. He muistuttavat, että Obama on luvannut jo aiemmin toteuttaa seksuaalisten vähemmistöjen tasa-arvoisen kohtelun armeijassa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset