1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanin vaaleissa huomattava määrä vilppiä

Afganistanin presidentinvaaleissa tehtiin huomattava määrä vilppiä, YK:n Afganistan-ohjelmaa johtava Kai Eide sanoo. Hänen mukaansa vilppiä tapahtui etenkin maan rauhattomissa kaakkois- ja eteläosissa, mutta myös muualla.

Ulkomaat
Sinisiä muovisia laatikoita pinoissa ja miehiä pinojen välissä.
Vaalilautakunnan työntekijät järjestelivät äänestyslaatikoita elokuussa.EPA / S. SABAWOON

Vilpin laajuus selviää tarkemmin, kun äänet saadaan laskettua uudelleen. Tulosten pitäisi olla valmiina tämän kuun aikana.

Epävirallisten tulosten mukaan istuva presidentti Hamid Karzai olisi saanut 55 prosenttia äänistä ja tärkein haastaja Abdullah Abdullah 28 prosenttia. Jos uudelleenlaskenta pudottaa Karzain äänisaaliin alle 50 prosenttiin, vaaleissa nähdään toinen kierros. Enemmistön vilpillisistä äänistä uskotaan menneen juuri Karzaille.

Eide vastasi syytöksiin

Norjalainen Eide järjesti sunnuntaina lehdistötilaisuuden vastatakseen syytöksiin, joiden mukaan hän on piilotellut tietoja vaalien väärinkäytöksistä. Näin on väittänyt yhdysvaltalainen YK-virkamies Peter Galbraith, joka riitaantui Eiden kanssa tuloslaskentaa koskevista kysymyksistä. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon erotti Galbraithin myöhemmin tehtävästään.

Eide kertoo päättäneensä väärinkäytöksille herkkien äänestyspaikkojen auki pitämisestä, jotta alueen ihmisiltä ei vietäisi äänestysmahdollisuutta, mikä olisi lisännyt levottomuuksia.

Tietojen pimittämisen hän kiistää. Eiden mukaan hän toimitti kaiken varmistetun tiedon vaalivilpistä eteenpäin, mutta jätti raportoimatta toisen tai kolmannen käden tietoja, jotka muuttuivat jatkuvasti.

Galbraithin mukaan vilppiä oltaisi voitu estää tiukemman linjan noudattamisella.

EU ilmoitti sunnuntaina tukevansa Eidea ja kiitteli hänen toimintaansa vaalien järjestelyissä ja valvonnassa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi