1. yle.fi
  2. Uutiset

Juminkeon juhlanäyttelynä Minna Pyykön maalauksia

Juminkeko täytti lokakuun alussa kymmenen vuotta. Juhlanäyttelyn tekijäksi on kutsuttu kuvataiteilija Minna Pyykkö. Hänen Kalevalan lintuja kuvaava näyttelynsä "Päivyt pääskyille tulevi, ilo ilman lintusille" on esillä vuoden loppuun asti.

linnut
Taiteilija Minna Pyykkö
Juminkeko-säätiö

Kalevalassa luonto on voimakkaasti läsnä. Linnuilla Kalevalassa on erityisasema. Kotka, joutsen ja sotka ovat olennainen osa Kalevalan tarua, mutta niiden lisäksi kirjan sivuilla vilahtelee paljon muitakin lintuja: tiaisia, alleja, taveja, hanhia, lokkeja, pääskyjä, rastaita, korppeja, tikkoja, variksia, pyitä ja teeriä. Näitä kaikkia Minna Pyykkö kuvaa maalauksissaan.

Kalevalassa linnut ovat ihmisen kohtalotovereita, jotka kulkevat heidän rinnallaan, niin lähellä ettei aina ole selvää mikä on ihmistä ja mikä lintua, kertoo Minna Pyykkö.

- Ne kuiskivat oksilta neuvoja, nostavat ja kannattelevat väsyneitä matkaajia, hyökkäävät ja taistelevat ihmisten puolesta ja heitä vastaan. Linnut palelevat ihmisten tapaan talven viimassa ja riemuitsevat kevään tulosta. Ne tuovat lohtua ja iloa ihmisille. Toisaalta kevään haikeus sattuu kipeimmin juuri käen kukkuessa, luonnehtii taiteilija Pyykkö maalaustensa lähtökohtia.

Hänen töissään linnut liikkuvat maalla, ilmassa ja vedessä, kuten Kalevalassakin, ja niihin liittyy kysymyksiä elämän mysteeristä.

- Linnut ovat läsnä syntymän hetkellä ja kuoleman porteilla Tuonelan virralla. Kalevala soi linnun äänin, Minna Pyykkö toteaa.

Juminkeon syksyn näyttely lähestyy siis Kalevalaa uudesta näkökulmasta: lintujen silmin. Näyttelyn tekijä Minna Pyykkö on paitsi kuvataiteilija myös biologian ja psykologian maisteri. Näyttely ei pelkästään kuvaa eepoksen lintuja, vaan sukeltaa kansanrunouden myyttiseen maailmaan.

Minnan Pyykön näyttely on esillä Juminkeossa 31.12. asti. Juminkeko on avoinna sunnuntaista torstaihin klo 12 - 18.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi