Kremlin nykyjohto voitti sunnuntain alue- ja paikallisvaalit

Venäjän aluevaaleissa Kremlin nykyjohtoa edustava Yhtenäinen Venäjä -puolue on ilmoittanut voittaneensa käytännössä kaikilla alueilla, joissa sunnuntaina pidettiin paikallisvaalit. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet viranomaisia vaalivilpistä.

Ulkomaat

Jo kaksi tuntia vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen Yhtenäisen Venäjän korkeimman neuvoston puheenjohtaja, duuman puhemies Boris Gryzlov julisti puolueensa voittajaksi. Gryzlov piti vaalivoittoa tuenosoituksena valtapuolueen talouspolitiikalla talouskriisin oloissa. Kyseessä olivat ensimmäiset merkittävät vaalit talouskriisin alettua.

Yhtenäisen Venäjän kerrotaan saaneen esimerkiksi pääkaupungin Moskovan duuman vaalien äänistä noin 66 prosenttia. Aluevaaleissa kommunistipuolue on säilyttänyt asemansa Venäjän toiseksi suurimpana puolueena.

Oppositio syyttää rikkomuksista

Oppositiopuolueet ovat esittäneet syytöksiä lukuisista rikkomuksista vaalipäivänä. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tshurov on kiistänyt, että rikkomuksia olisi juurikaan esiintynyt.

Venäjän viranomaisten mukaan äänestys on edennyt koko maassa rauhallisesti. Pohjoiskaukasialaisessa Derbentin kaupungissa puhkesi levottomuuksia, kun osa vaalipaikoista ei avannut oviaan ilmoitettuun aikaan. Tshurovin mukaan levottomuudet eivät olleet vakavia.

Opposition ja monien vaalitarkkailijoiden mielestä sunnuntain vaalit eivät olleet demokraattiset. Riippumattoman vaalitarkkailujärjestön Golosin johtaja Lilija Shibanova sanoo, että poliittista kilpailua vaaleissa ei käytännössä ole.

Esimerkiksi Moskovan aluevaaleissa oli mukana kuusi puoluetta, mutta kaduilla näkyi vain presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin johtaman Yhtenäinen Venäjä -puolueen mainoksia.

Paikallisvaalit kymmenillä alueilla

Sunnuntaina pidettiin eritasoisia paikallisvaaleja kaikkiaan 75 Venäjän eri alueella, ensimmäistä kertaa kunnallisvaalit pidettiin myös levottomissa Tshetsheniassa ja Ingushiassa. Äänioikeutettuja oli kaikkiaan 30 miljoonaa. Äänestäjät valitsivat alueparlamentteja, pormestareita ja kaupunginvaltuustoja.

Alueparlamenttien edustajista äänestettiin kaikkiaan kolmella alueella eli pääkaupungissa Moskovassa, Tulan alueella Keski-Venäjällä ja Marin tasavallassa Volgan mutkan pohjoispuolella. Tulan alueella Yhtenäinen Venäjä sai 55 prosenttia äänistä, Marin tasavallassa yli 60 prosenttia ja Moskovassa 66 prosenttia äänistä.

Kaikki puoluerekisteriin merkityt seitsemän puoluetta osallistuivat vaaleihin. Ylivoimainen ennakkosuosikki oli Kremlin nykyjohtoa edustava Yhtenäinen Venäjä.

Ingushiassa ja Tshetsheniassa ensimmäiset paikallisvaalit

Pohjoiskaukasialaisissa Tshetsheniassa ja Ingushiassa kunnallishallinnon vaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa. Aiemmin aluehallinto on nimittänyt kaupunkien johdon.

Paikallisvaalien pitämistä viivyttivät riidat alueiden rajoista, ja Tshetsheniassa oli vuodesta 1999 voimassa poikkeustila, joka lopetettiin vasta viime huhtikuussa.

Kun kolmen kaupungin, Nazran, Karabulakin ja Magasin, äänet oli laskettu, Yhtenäinen Venäjä oli ottamassa Pohjois-Kaukasiassa selvän vaalivoiton yli 70 prosentin ääniosuudella.

Tshetshenian aluehallinnon presidentti, Kremlin tukema Ramzan Kadyrov ennusti ennen vaaleja, että 99 prosenttia tshetshenialaisista äänestää.

Tshetshenian pääkaupungin Groznyn pormestarista äänesti virallisten tietojen mukaan noin 91 prosenttia äänioikeutetuista. Nykyinen pormestari, Yhtenäisen Venäjän ehdokas Muslim Hutshijev sai äänistä 87 prosenttia.

Moskovan duumaan vain kaksi puoluetta

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä -puolue on voittamassa pääkaupungin Moskovan duuman vaalit. Yhtenäinen Venäjä sai Moskovan äänistä noin 66 prosenttia, kun äänistä oli laskettu lähes 99 prosenttia.

Moskovan toiseksi suurimman puolueen aseman säilyttävät kommunistit, jotka saivat noin 13 prosenttia lasketuista äänistä.

Moskovan kaupungin duumaan ovat pääsemässä vain Yhtenäisen Venäjän ja kommunistien edustajat, sillä muut puolueet eivät ylittäneet seitsemän prosentin äänikynnystä. Edes äärikansallismielisen Vladimir Zhirinovskin puolue LDPR ei tällä tietoa näytä enää pääsevän Moskovan duumaan.

Liberaalille Jabloko-puolueelle tappio Moskovassa on erityisen katkera, sillä Moskova ja Pietari ovat perinteisesti olleet liberaalin opposition vahvinta aluetta.

Oppositio ei ole päässyt esiin tiedotusvälineissä

Länsimielisen opposition mukaan viranomaiset ovat sabotoineet sen osallistumista vaaleihin hylkäämällä rekisteröitymiseen vaadittavia kannatuslistoja. Moskovan vaaleissa on mukana vain yksi todellinen oppositiopuolue Jabloko, mutta sen ehdokkaiden läpimeno vaikuttaa nyt kilpistyvän seitsemän prosentin äänikynnykseen.

Jablokon johtaja Sergei Mitrohin valittaa, että viranomaiset ovat estäneet hänen puolueensa media- ja katumainonnan. Puolue ei ole saanut näkyvyyttä myöskään tiedotusvälineissä.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, Reuters, YLE Uutiset