1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työttömien yhdistysten väki nuortuu

Työttömien yhdistyksiin tulee taantuman takia aiempaa nuorempaa väkeä. Jäsenten keski-ikä on ollut korkea, mutta nyt yhdistykset vetävät myös alle 40-vuotiaita. Kysyntää on etenkin kuvankäsittelykursseille ja tuunaustyöpajoille.

Kotimaan uutiset

Nousukauden aikana työttömien yhdistysten ruokaloissa ja kursseilla on istunut lähinnä ikääntyneempää väkeä, mutta työttömyyden pahenemisen takia tulijoina on taas alle 40-vuotiaita, ainakin suurissa kaupungeissa. Yhdistyksistä väki on nuorentunut etenkin Turun seudun työttömissä, jossa 35 - 40-vuotiaiden jäsenten määrä on nelinkertaistunut vuoden aikana muutamasta kymmenestä yli sataan.

Suurissa kaupungeissa suosiossa ovat olleet etenkin kuvankäsittelyohjelmien opiskelu ja vanhan tavaran tuunaaminen uudeksi. Toiminnanjohtaja Joe Majanen Turun seudun työttömistä kertoo, että Turussa esimerkiksi työttömien salibandyjoukkueessa pelaa paljon alle nelikymppisiä.

- Ryhmässä oleminen on koettu tärkeäksi, Majanen sanoo.

Yhdistyksiin myös akateemisia tulijoita

Myös pätkätöiden vaivaamilta akateemisilta aloilta on ollut aiempaa enemmän tulijoita yhdistyksiin ainakin Helsingissä ja Turussa. Toiminnassa on ollut mukana vain vähän korkeasti koulutettuja.

Kaikkialla taantuma ei ole kuitenkaan vielä juurikaan näkynyt, koska työttömät tulevat yhdistyksiin viiveellä.

- Kun jää työttömäksi, siinä menee oma aikansa, ennen kuin lähtee neljän seinän sisältä, sanoo toiminnanohjaaja Tuula Saastamoinen Vantaan työttömistä.

Alle kolmikymppisiä ei mukana

Nousukauden aikana viitisenkymmentä työttömien yhdistystä ehti lyödä pillit pussiin, mutta työttömyyden käännyttyä nousuun yhdistyksiä on perustettu useilla paikkakunnilla uudelleen.

Yhdistyksistä valitetaan, että toiminnalle on vaikea löytää etenkin nuoria vetäjiä. Vaikka nuorisotyöttömyys on korkealla, työttömien yhdistyksissä ei ole lähes lainkaan alle kolmikymppisiä.

Kausitasoitettu nuorten työttömyysaste oli elokuussa 22,4 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Pilke

Lue seuraavaksi