1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin Sea Lifeen avattiin haivauvala

Merimaailma Sea Lifeen Helsingissä avattiin lauantaina Pohjoismaiden ensimmäinen haivauvala. Sinne sijoitetaan kaikki uudet hain munat. Sea Lifen tavoitteena on kasvattaa 20 tummapunahain poikasta, jotka voidaan lähettää eteenpäin muihin Sea Life -keskuksiin.

Kotimaan uutiset
Epolettihain poikasia kämmenellä.
Sea Life Helsinki

Tällä hetkellä uudessa haivauvalassa kasvaa 15 tummapunahain poikasta. Lisäksi kuoriutumistaan odottaa noin 15 tummapunahain munaa.

Muutaman kuukauden kuluttua haivauvat ovat 15 senttimetriä pitkiä, jolloin ne voi kuljettaa Sea Lifen keskukseen Englantiin. Sieltä haivauvat lähetetään edelleen johonkin Sea Lifen 30 toimipisteestä, jos niitä jossain merimaailmassa halutaan. Muutoin poikaset saavat kasvaa Helsingin vauvalassa 20 senttiä pitkiksi ennen isoon altaaseen siirtämistä.

Merimaailmat vaihtavat eläimiä keskenään, eikä siitä peritä muuta kuin rahtimaksu. Jatkossa Helsingin haivauvalassa kasvatetaan myös pistepunahain poikasia sekä rauskun munakotiloita. Kaikkiaan vauvalaan mahtuu noin 30 - 40 haivauvaa.

Helsingin Sea Lifessa on useita eri hailajeja, jotka ovat kaikki melko yleisiä. Esimerkiksi tummapunahai yksi yleisimpiä hailajeja Korean ja Japanin rannikolla.

Hain poikasten kasvattamiseen tarkoitettu haivauvala on tehty käsityönä akvaristien toimesta. Hain vauvat eivät pärjää kuoriuduttuaan isossa altaassa. Sen vuoksi niille rakettiin vauvala, jossa on sopivat olosuhteet kasvulle.

Kolmannes haista sukupuuton partaalla

Helsingin Sea Lifessa on vietetty viime lauantaista lähtien haiviikkoja, joiden kunniaksi uusi haivauvala avattiin.

Haiviikoilla halutaan muistuttaa haiden ainutlaatuisuudesta. Hait ovat hallinneet maailman meriä jo 400 miljoonaa vuotta. Silti kolmannes avomerien hailajeista on sukupuuton partaalla.

Esimerkiksi eväpyynti on yleistä. Siinä elävältä kalalta leikataan selkäevä, ja hai heitetään sen jälkeen takaisin mereen kärsimään ja kuolemaan. Tämän vuoden haiviikkojen tavoitteena on saada EU lopullisesti kieltämään haiden evästys.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on koonnut luettelon maailman uhanalaisista hailajeista. Kaikkein riskialttiimpia ovat iso vasarahai, kampavasarahai ja sarvirausku.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi