Kuopion kaupunginorkesteri soitti menneitä säveliä

Kuopion kaupunginorkesterin 100-vuotisjuhlavuoden konsertti pidettiin perjantaina 2.10.2009 Kuopion Musiikkikeskuksessa. Illan ohjelmisto kertasi orkesterin vaiheet ensimmäisestä pianotrion konsertista tähän päivään. Illan kruunasi pääkapellimestari Sascha Goetzeln johtama Johannes Brahmsin 3. sinfonia.

Kuopion kaupunginorkesteri on tuottanut musiikkielämyksiä sata vuuotta. Tammikuussa 2009 orkesteri matkasi Tylypahkan maailmaan Harry Potter -konsertissa. Kuva: YLE Mika Moksu

Orkesteritoiminnan alkuna pidetään taitavana viulistina tunnetun lääninsairaalan alilääkäri Adolf Johannes Hällströmin kokoamaa triokokoonpanoa, joka antoi ensimmäisen julkisen konserttinsa keväällä 1909.

Ohjelma kasaan arkistoja kaivellen

- Tämä oli hauska prosessi, jonka aikana minä ja muu kaupunginorkesterin toimiston väki sekä kapellimestari Atso Almila tutkimme mm. kulttuurihistoriallisen museon arkistoa, kaupunginorkesterin intendentti ja Musiikkikeskuksen johtaja Michael Claussen kertoo illan ohjelman kasaamisesta.

Tietoja löytyi myös maakunta-arkistosta ja myös Kuopion Musiikin Ystäväinyhdistys antoi oman arkistonsa kaupunginorkesterin käyttöön.

- Ja onhan meillä tietysti myös omakin arkisto täällä Musiikkikeskuksella, Claussen kertaa vielä käytyä urakkaa läpi. Arkiston aarteista pengottiin läpi vanhoja konserttiohjelmia ja niiden perusteella saatiiin ihan mukava kokonaisuus kasaan.

Illan kulku on vielä salaisuus

Konkarikävijä voi haeskella juhlakonsertin alkuun käsiohjelmaa, mutta ne jaetaan vasta väliajalla.

- Näin illan kulku yllättää, Claussen perustelee.

Mukana on myös teosharvinaisuus, jota on soitettu viimeksi orkesterin 60-vuotisjuhlassa vuonna 1969. Teosta ei vielä kerrota, mutta säveltäjän voi paljastaa. Hän on ranskalainen Francois Boieldieu.

- Miten tuomme Boieldieun sävellyksen illan aikana esille, jääköön sekin vielä salaisuudeksi, Michael Claussen täsmentää vielä.

Visuaalisuus kruunaa illan

Konsertissa kuullaan myös tuttuja, orkesterin mukana vuosikymmeniä kulkeneita teoksia.

- Säveliä aikojen saatossa -konserttiin kuuluu myös muuta kuin pelkkää musiikkia, joten siinä käytämme erilaisia visuaalisia elementtejä hyödyksi, Classen kertoo ja lisää vielä loppuun tärkeän seikan.

- Olemme innossamme kuinka paljon olemme saaneetkaan tätä materiaalia kasaan. Keruu on aina niin hankalaa aikaa. Löydöt kuitenkin osoittavat selvästi sen, että orkesteritoiminta on Kuopiossa ollut ansioitunutta ja laajaa pitkän aikaa.