Taantuma saa puikot heilumaan

Suomalaiset ovat alkaneet tehdä entistä enemmän käsitöitä. Erityisesti villalangan myynti on kasvanut ennätyslukuihin. Syynä on taloustaantuman lisäksi myös halu saada edullisesti persoonallisia ja trendikkäitä vaatteita.

Kotimaa
Villalankoja Novitan lankatehtaan liukuhihnalla.
Suomen suurin lankatehdas Kouvolan Korialla tuottaa tänä vuonna yli miljoona kiloa villalankaa.YLE

Suomen suurin lankatehdas Kouvolan Korialla tuottaa tänä vuonna yli miljoona kiloa villalankaa. Langan kulutus lähti nousuun jo pari vuotta sitten, mutta nyt syntyy uusi ennätys. Novitalla menee todella hyvin, sanoo Novitan toimitusjohtaja Kalevi Luukkainen.

- Lliikevaihto on tänä vuonna kasvanut 30 prosenttia ja meillä on täystyöllisyys, Luukkainen kertoo.

Novita on alan ylivoimainen markkinajohtaja, se tuottaa 90 prosenttia Suomessa myytävistä neulelangoista. Korialla lankoja värjää ja kehrää 70 työntekijää.

Tärkeänä osasyynä myynnin kasvuun on taloustaantuma. Ihmisillä on enemmän aikaa ja taloudelliset syyt tehdä enemmän vaatteita itse.

Mallia maailmalta

Käsityöharrastuksen kasvun pääsyynä pidetään kuitenkin onnistunutta markkinointia. Myyntiin tuodaan maailman muotitrendien mukaisia värejä, malleja ja työvälineitä. Esimerkiksi liukuvärjätty lanka on ollut Novitalle poikkeuksellisen suuri menestystuote.

Värikkyys näyttää kiinnostavan suomalaisia yllättävän paljon, kertoo Novitan markkinointi- ja viestintäjohtaja Susanne Ranta-Kiiski.

Kuluttaja vaatii hänen mukaansa nyt laajaa värivalikoimaa ja selkeitä ohjeita. Tärkeäksi osaksi tekemistä on tullut kokemusten vaihto nettiyhteisöissä.

Uusavuttomuus takana

Käsityöinnostuksen kasvu on tuonut tervetullutta vipinää alan kauppoihin. Lankojen lisäksi myös erilaisia ompelutarvikkeita menee aiempaa enemmän kaupaksi.

70-luvun huippuvuosista ollaan kaukana, mutta lähivuosien noususuunta on silti ilahduttavaa, sanoo lähes 50 vuotta ompelutarvikeliikettä Kouvolassa pitänyt kauppias Raili Jääskeläinen.

Jääskeläisen mukaan nuorten osuus asiakaskunnasta on kasvanut erityisen selvästi ja vaatteiden tekeminen itse on nyt muodikasta. Trendikästä on myös koristella vanhoja vaatteita vaikkapa 70-luvulta tutuilla, violeteilla paljeteilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen