Päävastustajan leiri syyttää Karzaita vaalivilpistä

Afganistanin elokuussa pidettyjen vaalien lopputuloksen saaminen saattaa taas vaikeutua. Epävirallisten tulosten mukaan istuvalle presidentille Hamid Karzaille hävinneen Abdullah Abdullahin kampanjapäällikkö väittää, että Karzai on peukaloinut vaalien rehellisyyttä tutkivan komission toimintaa.

Ulkomaat
Abdullah Abdullah
Abdullah AbdullahHumayoun Shiab / EPA

Vaalit pidettiin elokuun 20. päivänä ja lopulliset tulokset on määrä julkistaa tällä viikolla. Karzai sai äänistä 54,6 prosenttia.

Äänestyslippuja on laskennan yhteydessä kuitenkin hylätty niin paljon, että Karzain lopullinen kannatus saattaa pudota alle 50 prosenttiin. Silloin Afganistanissa pitäisi järjestää uusi vaali Karzain ja toiseksi eniten ääniä saaneen Abdullahin välillä.

Vaalien rehellisyyttä on valvonut YK:n alainen viisihenkinen vaalivalituskomissio. Sen kahdesta afgaanijäsenestä toinen erosi yllättäen maanantaina.

Hän väitti, että vaalivalituskomission amerikkalainen, kanadalainen ja hollantilainen jäsen "tekevät kaikki päätökset keskenään."

Abdullahin leiri väittää nyt, että afgaanijäsenen eron järjesti Karzai, joka haluaisi kyseenalaistaa koko komission työn.

Abdullahin kampanjaväen mukaan eronnut afgaani oli alunperinkin puolueellisesti Karzain miehiä. Vaalivalituskomission mukaan afgaani ei ole tehnyt virallista eroilmoitusta.

Lähteet: AP, Reuters