Karzain kummallinen hovi

Presidentti Hamid Karzain valta perustuu liittolaisuuksien vyyhtiin entisten sotapäälliköiden ja muiden valtaapitävien kanssa. Merkittäviä tukijoita Karzaille ovat myös hänen veljensä: isoveli on maan menestynein bisnesmies ja pikkuveljen uskotaan sotkeutuneen Etelä-Afganistanin huumekauppaan.

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzai
Afganistanin virassa oleva presidentti Hamid KarzaiAP Graphics Bank

Jos Hamid Karzai valitaan uudelleen Afganistanin presidentiksi, koostuu Karzain hovi todennäköisesti kirjavasta joukosta maan entisiä ja nykyisiä mahtimiehiä. Monella heistä on tilillään sotarikoksia, korruptiota ja huumekauppaa.

Kiitollisuudenvelka painaa Karzaita

Yksi pahamaineisimmista Karzain suosikeista on entinen sotapäällikkö Muhammed Qasim Fahim, jonka Karzai on nimennyt varapresidenttiehdokkaakseen. Fahimin syntilista on pitkä ja synkkä: ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Fahim johti muun muassa vuonna 1992 niin sanottua Afsharin verilöylyä, jossa surmattiin 800 hazaroiden vähemmistöön kuuluvaa afganistanilaista. Useiden sotarikosten lisäksi häntä on syytetty osallisuudesta tuottoisaan huumekauppaan.

Karzain veljeily Pohjois-Afganistanin vaikutusvaltaisen sotapäällikön Dostumin kanssa on pöyristyttänyt etenkin Yhdysvaltoja. Karzai kutsui maanpaossa olleen Abdul Rashid Dostumin takaisin Afganistaniin juuri ennen elokuun presidentinvaaleja, koska tarvitsi Dostumin tukijoiden äänet puolelleen.

Dostum on tunnettu varsin kovista otteista. Toimiessaan Pohjois-Afganistanissa hän järjesti usein julkisia teloituksia. Vuonna 2001 talibanien kukistumisen aikaan hänen uskotaan olleen vastuussa vähintäänkin satojen vangittujen taliban-taistelijoista tukehtumisesta kuljetuskontteihin Pohjois-Afganistanissa.

Dostum on vain yksi esimerkki niistä lukuisista paikallisjohtajista, joille Karzai on nyt suuressa kiitollisuudenvelassa heiltä saamansa poliittisen tuen takia. Kuten maan tapaan kuuluu, joutuu Karzai todennäköisesti palkitsemaan liittolaisensa vaikutusvaltaisila paikoilla uudessa hallinnossa.

Karzain veljet: Huumeparoni ja betonikuningas

Hamid Karzain veljet ovat hyötyneet keskimmäisen veljensä asemasta maan johdossa – ja toisin päin.

Hamid Karzain isoveli Mahmud Karzai on noussut veljensä presidenttikauden aikana ravintoloitsijasta maan menestyneimmäksi liikemieheksi. Pikkuveli Ahmed Wali Karzai on eteläisen Kandaharin maakuntaneuvoston johtaja, mutta rahansa hänen uskotaan saavan huumeiden salakuljetuksesta.

Yhdysvalloilla on ollut jo pitkään painavia todisteita Ahmed Karzain sotkeutumisesta Etelä-Afganistanin huumekauppaan. Esimerkiksi vuosina 2004 ja 2006 tehtyjen huumetakavarikoiden yhteydessä Ahmed Karzai oli tiettävästi suoraan käskenyt viranomaisia vapauttamaan miljoonien dollarien arvoisen heroiinilastit, kertoo sanomalehti The New York Times.

Isoveli Mahmud Karzai hallitsee puolestaan suurta osaa Kabulin ja eteläisen Afganistanin rakennushankkeista. Hän on Afganistanin kauppakamarin varapuheenjohtaja ja omistaa hiilikaivoksia sekä osan maan ainoasta sementtitehtaasta.

Menestyväksi liikemieheksi Mahmud Karzai on noussut nopeasti. Vielä kahdeksan vuotta sitten hän eli Yhdysvalloissa ja pyöritti muutamaa vaatimatonta ravintolaa maan itä- ja länsirannikoilla.

Hamid Karzain kytkökset veljensä liiketoimiin joutuivat tänä vuonna tarkkailuun, kun Mahmud Karzai sai yksinoikeuden Toyotan ajoneuvojen myyntiin Afganistanissa. Karzain veljesten valtaa on arvostellut muun muassa Karzain entinen talousministeri Ashraf Ghani. Karzai oli pyytänyt häntä uudelleen mukaan hallintoonsa, mutta Ghani kieltäytyi.

- Tuleeko siitä perheyritys? Hän (Karzai) sanoi, ettei tule. Mutta sellainen se jo on, Ghani kertoi keskustelustaan Karzain kanssa The New York Timesille alkuvuodesta.

Yhdysvallat ei saa Karzaita kuriin

Karzain veljeily omien sukulaistensa ja entisten sotapäälliköiden kanssa on kiusallista etenkin Yhdysvalloille.

Valkoinen talo on varoittanut Karzaita Dostumin nostamisesta uudelleen valtaan. Ulkoministeri Hillary Clinton on suoraan käskenyt Karzaita poistamaan Muhammed Fahimin varapresidentin paikalta. Fahimin kampeamista vallasta on yrittänyt myös Britannia. Foreign Policy -aikakauslehden mukaan Afganistanin turvallisuusjoukot päätyisivät suoraan Fahimin alaisuuteen, jos hänestä tulee varapresidentti.

Aikaisemmin ja yhtä tuloksettomasti Bushin hallinto yritti taivuttaa Karzaita lähettämään huumekytköksistä epäilty veljensä ulkomaille.

Yhdysvaltojen on äärimmäisen vaikeaa puhdistaa Karzain hallinto häpeäpilkuista, eikä kyse ole vain Karzain itsepäisyydestä.

Talibanien nopea kukistuminen vuonna 2002 ei olisi ollut Yhdysvalloille mahdollista ilman pohjoisen suurten sotapäälliköiden tukea. Yhdysvallat liittoutui ja rahoitti useita Pohjois-Afganistanin mahtimiehiä, kuten Muhammed Famihimia ja Dostumia ennen hyökkäystään Afganistaniin.

Pian Yhdysvallat kuitenkin huomasti, kuinka miljoonien dollarien avustukset pohjoisen mahtimiehille päätyivät sotapäälliköiden omien rikkauksien kasvattamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Koskinen