Irti-teatterin toiminta kaatumassa kaupungin säästöihin

Imatran sivistystoimen säästölistalla on muun muassa Irti-teatterin vuokratuen lopettaminen. Teatterin perustajan Jorma Piispasen mukaan kaupungin tuen lakkaaminen vie harrastuksen yli sadalta nuorelta.

Irti-teatterin perustaja Jorma Piispanen on huolissaan teatterinsa kohtalosta. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Irti-teatterin tulevaisuus on Imatran sivistyslautakunnan käsissä tiistaina. Sivistystoimen säästöesityslistalla esitetään, ettei kaupunki enää maksaisi Irti-teatterin vuokraa. Teatteri on toiminut Tainionkosken työväentalon siivessä. Tiloissa on ollut teatteritoimintaa 80-luvulta lähtien.

- Kylllä se on niin, että toiminta loppuu, jos kaupungin tuki loppuu, sanoo teatterin perustaja Jorma Piispanen.

Irti-teatteri tarjoaa harrastusmahdollisuuden yhteensä yli sadalle lapselle, nuorelle ja aikuiselle.

- Ei mitään vastaavaa ole koko alueella, kyllä se on törkeä kulttuuriteko jos tuki lopetetaan, Piispanen kritisoi.

Irti-teatterissa on harrastusryhmiä 3-6 -vuotiaille, 7-13 -vuotiaille, 14-20 -vuotiaille sekä aikuisille. Lisäksi teatterilla on oman väen harjoituksia. Ensi kevääksi valmistetaan Häräntappoasetta.

Imatra-mitali takaisin kaupungille

Jorma Piispanen sai kaupungin hyväksi tehdystä työstä Imatra-mitalin tänä vuonna.

- Palautan mitalin kaupungille, jos tämä menee esityksen mukaan. En mielestäni ole mitalia ansainnut, jos teatteri ei ole kaupungin tuen arvoinen, Piispanen summaa.

Imatran sivistyslautakunta tutustuu maanantaina Irti-teatterin tiloihin ja kuulee teatterille kokoontuvia nuoria. Päätös sivistystoimen säästölistasta on tiistain kokousohjelmssa.

- Jos Irti-teatteri nyt menetetään, niin varmasti Imatralla teatteritaiteen harrastus muuttuu ja vähenee, arvioi Piispanen.

Imatran sivistyslautakunnan säästölistalla ovat rti-teatterin lisäksi mm. kerhokeskus Tainio ja Niska sekä kaksi lähikirjastoa.