Pampalosta viides kultakaivos

Ilomantsin Pampalosta tulee Suomen viides kultakaivos. Nykyiset kaivokset sijaitsevat Kittilässä, Sodankylässä, Orivedellä ja Huittisissa, joista Huittisten Jokisivun kaivos aloitti toimintansa vasta viime kesän lopussa.

kulta
Porausta Pampalon kultakaivoksessa.
YLE / Ari Haimakainen

- Uuden kultakaivoksen käynnistämiseen vaikuttaa ratkaisevasti kullan markkinahinta, sanoo geologi Niilo Kärkkäinen Geologian tutkimuskeskuksesta.

Ajankohta kaivoksen perustamiselle on nyt otollinen, sillä kullan hinta on huipussaan. Kärkkäisen mukaan kullasta maksetaan 20 euroa grammalta.

Useita kaivoshankkeita on selvitysvaiheessa eri paikkakunnilla, joilla tutkitaan louhinnan taloudellisia edellytyksiä.

Ilomantsissa kallioperä on suotuisa kullan muodostumiselle. Pampalon kaivos sijaitsee arkeeisella vihreäkivialueella, jossa on vulkaanisperäisiä kiviaineita. Kärkkäisen mukaan tällaisilla alueilla saattaa muodostua kultamalmia.

Euroopassa Suomi on kullantuottajana kärkikastia, mutta maailman mittakaavassa vain hajatuottaja. Suurimmat kultamuodostumat löytyvät Etelä-Afrikasta, Australiasta, Kanadasta ja Venäjältä.

Suomalainen kulta sekoittuu markkinoilla muun maailman metalliin, vaikka Kärkkäisen mukaan joskus on myyty erikseen suomalaisia kultaharkkoja

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Jenni Jeskanen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus