1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailuyhdistys onkii saaristomatkailijoita

Seitsemän sillan saaristo ry. ponnistelee keskipohjalaisen matkailun kehittämiseksi hiljaisen arvostelun varjossa. Uusia palveluita on tulossa internetiin. Samalla ruotsinkielisyys, kalliit messumatkat ja merenrannikon suosiminen herättävät arvostelua.

kalat
Kuvassa rantaa Hickarössä Kokkolassa
YLE / Kalle Niskala

Sisämaassa 7 sillan saaristo ry haiskahtaa meren markkinoijalta. Kruunupyyn Småböndersistä katsottuna meri onkin kaukana. Kruunupyyläisten mielestä markkinointi on kallista, varsinkin messumatkat.

Matkailuyhdistyksen tämän hetken projektit liittyvätkin vahvasti mereen,kalastukseen ja melontaan. Nettipalvelut paranevat, kun kalastusalueiden kartat siirtyvät omaan portaaliin. Kuntien palvelupisteistä voi hakea tietoja kalastustapahtumista ja majapaikoista.

-Projekti valmistuu joulukuussa.Tiedot tarjotaan kolmella kielellä, valaisee matkailupäällikkö Gunvor Hägglund 7 sillan saaristo -yhdistyksestä.

Hauki on kala

Tällä hetkellä keskieurooppalaiset kalastajat porhaltavat Keski-Pohjanmaan halki Ruotsin Lappiin ei lohta, vaan jättisuurta haukea pyytämään. Catch and release - kalastajat tuntevat hauen paremmin kuin lohen.

-Nämä kalastajat pitäisi pysäyttää 7 sillan saaristossa. Täälläkin kala nappaa, lupaa Gunvor Hägglund.Yhdistys on hakenut Ruotsista kalastusmatkailuideoille mallia. Siellä pienillä paikkakunnilla on kalaa ja palvelut.

Melontavinkit

Matkailuyhdistyksen esitteissä tarjotaan jopa yllättävän monipuolisesti kuuden jäsenkunnan palveluita. Alueelta löytyy sisustajia ja muotoilijoita, on seppää, museoita ja luontopolkuja.

Kalastusprojektin ohessa työn alla on nyt myös melontaprojekti. Vieraspaikkuntalaisille pitäisi pystyä netissä kertomaan, minne voi parkkeerata, mistä laskeutua vesille ja mihin saareen uskaltautuu kahvittelemaan huvila-asukkaita häiritsemättä.

Kaunista - mutta missä?

Seitsemän sillan saaristotie halkoo meri- ja järvimaisemaa poikkeuksellisen anteliaasti. Kymmenen vuoden matkailumarkkinoinnin jälkeen reittiä osataan jo kysyä, vaikka moni ajaa yhä ohi. Kokkolan ja Pietarsaaren välistä rantatietä ei ole vieläkään merkitty maisematieksi.

Pientä toivoa on kuitenkin, että tilanne korjaantuisi.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa /Ritva Karhula

Lue seuraavaksi