Kuuban internet-yhteydet paranevat

Valokaapelin asentaminen Kuuban ja Venezuelan välille alkaa keskiviikkona. Kauan kaivattu internet-yhteys on toiminnassa parin vuoden kuluttua. Myös miamilainen yhtiö sanoo rakentavansa valokaapelin saarivaltioon.

Kuva: EPA/STR

Kuuba on tähän saakka käyttänyt internet-yhteyksiinsä hitaita ja kalliita satelliitteja. Tavallisilla kansalaisilla ei olekaan käytännössä ollut pääsyä internetiin.

Tilanne parani hieman viime kesäkuussa, kun Kuuban hallitus antoi valtion postilaitokselle luvan tarjota internet-palveluita kaikille kansalaisille.

Huima parannus heikkoihin yhteyksiin on kuitenkin luvassa lähivuosina. Venezuela aloittaa keskiviikkona 1 600 kilometrin pituisen valokaapelin rakentamisen maiden välille.

-Toivomme, että kaapeli on toiminnassa kahden vuoden kuluttua, sanoi Venezuelan tiede- ja teknologiaministeri Jesse Chacon.

Kaapeli rakennetaan Venezuelan Vargasin osavaltiosta Siboneyn rantaan Kuuban Santiagon ulkopuolella. Hintaa kaapelille tulee noin 70 miljoonaa dollaria, minkä Venezuela sanoo maksavansa. Venezuela on Kuuban läheinen poliittinen liittolainen.

Kilpajuoksu Kuuban internet-markkinoille

Kuuban internet-markkinoita havittelee myös pieni, Miamissa toimiva yhtiö TeleCuba Communications. Se sanoo saaneensa Yhdysvaltain hallitukselta luvan rakentaa noin 180 killometriä pitkän valokaapelin Key Westistä Cojimarin esikaupunkiin Havannassa.

Tämän kaapelin hinta olisi vain murto-osan venezuelalaisesta kaapelista, 18 miljoonaa dollaria. Sen rahoitus tulisi yksityisiltä sijoittajilta, ja sen on määrä valmistua vuoden 2011 puolivälissä. Kaapelihankkeella ei ole vielä Kuuban viranomaisten lupaa.

Internet-yhteyksien parantamisen lisäksi valokaapelit laskevat ulkomaanpuheluiden hintaa Kuubassa. Kuuban hallitus kuitenkin hinnoittelee lopulta sekä Miamista mahdollisesti rakennettavan "kapitalistisen" valokaapelin käytön että Venezuelan "sosialistisen" valokaapelin käytön.