1. yle.fi
  2. Uutiset

Noutopöytä tarjolla roskiksessa

Ruokaa päätyy vuosittain roskiin kymmeniä miljoonia kiloja suoraan kaupan hyllyltä. Usein luullaan, että roskiin päätyy vain pilaantunutta ruokaa, mutta dyykkaajat tietävät, että roska-astioista löytyy jopa tuotteita, mitkä eivät ole edes käyneet kaupan hyllyllä.

jäteastiat
Noutopöytä tarjolla roskiksessaYLE / Susanna Siironen

Dyykkaajille kauppojen roskikset voivat olla oikeita aarreaittoja. Jos pystyy pääsemään yli ällötyksen tunteesta, niin kauppojen roska-astioista löytyy iltaisin valtavat määrät ruokaa. Monelle asia kuitenkin tökkää ajatukseen ruuan keräämisestä roskiksesta - kyse kun on kirjaimellisesti "roskaruoasta".

"Toni" kertoo harrastaneensa ruoan dyykkaamista jo jonkin aikaa. Lähes joka ilta hän käy hakemassa tarvikkeet iltapalaa varten kauppojen roskiksista.

- Dyykkaamisessa yhdistyy toisaalta sellainen maailmanparannus-meininki ja toisaalta sellainen oma voitonpyynti, sillä ilmaista ruokaahan tämä on. Minulla on tässä sellainen aatteellinen pointti, että hirveästi hyväkuntoista ruokaa heitetään roskiin, joka on aika outoa maailmassa, jossa kuolee samaan aikaan ihmisiä nälkään.

Dyykkausreissu "Tonin" kanssa osoittaa, että roskikseen päätyy harmittavan hyväkuntoista ruokaa. "Toni" kerää biojäteastiasta nipun hyväkuntoisia banaaneja ja harmittelee, että on allerginen omenille, joita löytyy myös aimo määrä. Sekajäteastiasta hän nappaa mukaansa saman päivän rahkapurkkeja. Hän sanoo, ettei yleensä ota mukaansa ruokaa kuin omaan tarpeeseensa. Niinpä roska-astiaan jää vielä muun muassa jugurttipurkkeja sekä monta rasiaa herkkusieniä.

Osa jäteastioista löytyvästä ruoasta ei ole edes päässyt kaupan hyllylle. Kahden kilon Elovena paketti on hieman rikki yläkulmasta ja on tuomittu roskien sekaan.

Ihmisten suhtautuminen dyykkaamiseen vaihtelee laidasta laitaan

- Palaute on ollut ristiriitaista. Osa on ottanut asian positiivisesti vastaan ja osa varautuneemmin. Monesti varautunut suhtautuminen johtuu epäilyistä, että onko tämä ihan puhdasta sekä siitä luulosta, että roskiin laitetaan vain pilaantuneita tuotteita, mikä ei pidä paikkaansa.

"Toni" kertoo, että on joutunut itsekin opettelemaan uuden suhtautumisen ruokaan. Roskiksesta otetulla ruoalla on ikävä kaiku, vaikka tuote olisikin paketissa ja uuden veroinen. Vielä ikävämpi kaiku hänen mielestään on kuitenkin ruoan tuhlaamisessa.

- Se tuntuu huvittavalta, että täällä on syötäväksi kelpaavaa ruokaa ja samaan aikaan tuolla kulkee köyhiä ihmisiä, joilla on nälkä eikä rahat riitä. Kaupat haluavat pitää viimeiseen asti sen oikeuden itsellään, että roskiksessa olevat tuotteet ovat heidän omaisuuttaan.

Lähteet: Yle Oulu / Susanna Siironen

Lue seuraavaksi