Infrapunasaunassa hikoillaan ilman löylyä

Terveyssaunaksikin kutsuttu infrapunasauna nostaa suosiotaan Suomessa. Esimerkiksi muutamat kymenlaaksolaiset kuntokeskukset ovat hankkineet infrapunasaunan asiakkaidensa käyttöön.

Eroja normaaliin saunaan verrattuna löytyy: infrapunasaunassa ei ole lainkaan kiuasta, eikä näin ollen myöskään vesihöyryä. Lämpötila nousee korkeimmillaan noin 60 asteeseen.

- Lämpö tulee seinissä olevista säteilijöistä ja saunassa lämmitetään nimenomaan se kohde, eikä niinkään ympäröivää ilmaa. Lämpö menee noin 4-5 senttimetrin syvyyteen, joten hikoileminen on kovempaa kuin normaalissa saunassa, vaikka lämpötila jää matalammaksi, kuvailee Kati Kurila Kotkan Lady Linelta.

- Infrapunahan on lämpösäteilyä, jota käytetään fysikaalisissa hoidoissa ja esimerkiksi vastasyntyneiden lasten lämmittämisessä, eli mistään vaarallisesta säteilystä ei ole kysymys. Tässä on kyse lähinnä syvälämpöhoidosta, Kurila jatkaa.

"Kyllä tämä tavallisen saunan voittaa"

Apua tästä löylyttömästä saunasta väitetään olevan muun muassa huonoon verenkiertoon, lihaskireyteen, stressiin tai vaikkapa akneen. Rohkeimmat väittävät saunan laihduttavan ja sulattavan selluliittia. Infrapunasaunaan ihastuneet Heli Markkula ja Aino Stenroth ovat kokeneet saunomisen lähinnä piristävän vaikutuksen.

- Tavallisen saunan jälkeen minulla on väsynyt olo, mutta infrapunasaunan jälkeen tunnen itseni todella pirteäksi. Tavalliseen saunaan ei tule enää juuri mentyäkään, kun infrapunasaunassa käyn 2-3 kertaa viikossa, Stenroth hymyilee.

Infrapunasauna on saanut aktiivisen käyttäjän myös Heli Markkulasta. Lähitulevaisuudessa hän aikoo varmistaa sen, ettei saunavuoroa tarvitse jonottaa.

- Kyllä minä tähän niin kovasti olen tykästynyt, että seuraavan kylpyhuoneremontin yhteydessä meille tulee ikioma infrapunasauna. Eipähän tarvitse miettiä saunomisaikatauluja jumppien mukaan, Markkula naurahtaa.