Suklaa taipuu moneen muotoon

Tero Kuparisen itselleen myöntämä titteli, namisti, johdattaa suklaan ja herkkujen maailmaan. Kuparinen valmistaa yrityksessään Petäjävedellä makeisia suklaasta, marmelaadista ja toffeesta.

suklaa
Namisti Tero Kuparinen Petäjävedeltä.
YLE Keski-Suomi/Markku Saarinen

Suklaa saapuu makeistehtaalle raakamassan muodossa, pieninä nappeina, joista tuotteita lähdetään valmistamaan.

- Ensimmäisenä suklaa sulatetaan kattiloissa nestemäiseksi, jonka jälkeen sitä lähdetään työstämään. Kaikki tehdään pitkälle käsin, lämpöhaudekattila, hiustenkuivaaja ja jääkaappi ovat ainoat koneet, Tero Kuparinen valaisee.

Käsittelyn aikana suklaa saa uusia makuja ja sen koostumus rakentuu suussa sulavaksi. Sulatuksen jälkeen suklaa temperoidaan.

- Temperoinnissa suklaata liikutellaan kivipöydällä niin, että sen kidejärjestys rakentuu oikein. Sen jälkeen suklaat asetetaan erilaisiin muotteihin jäähtymään.

Uusia tuulia ruokamessuilta

Tero Kuparinen on juuri palannut ruokamessuilta Saksasta. Messuilla eniten kiinnosti tietysti suklaa.

- Sain tosi paljon ideoita! Maailma on pullollaan hyviä suklaajuttuja, joita yritetään vääntää täällä meidän malliimme. Suklaasta saa monimuotoisia tuotteita. Suklaasta voi tehdä monen näköistä ja makuista, suklaan voi täyttää ja sitä voi käyttää kuorrutteena.

Käsintehdyt suklaaherkut ovat usein kuin pieniä taideteoksia. Hennooko niitä edes syödä?

- Joskus on käynyt niin, että asiakas on ostanut jotakin kivan näköistä, ja tullut vuosien päästä sanomaan, että vieläkin on tallella. Ei ole hennonnut syödä niin hyvännäköistä. Syötävä suklaa täytyy ostaa sitten erikseen, Kuparinen hymähtää.

Perinteinen pakkaus houkuttaa

Makeistehtaan tilat Petäjävedellä alkavat käydä pieniksi. Pakkaamo, valmiiden tuotteiden osasto ja tuotantolinja täyttävät tilat.

- Tuotannon kasvun myötä ahtaus on lisääntynyt. Laajennuksia on jo suunnitteilla.

Maailmasta löytyy pilvin pimein erilaisia suklaatuotteita ja makeisia. Namisti Tero Kuparinen pyrkii erottautumaan perinteillä ja huumorilla.

- Meillä on oman näköinen, perinteisen oloinen pakkaus yhdistettynä hyvään huumoriin. Suklaalevyistä löytyy hauskoja tekstejä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen, Saija Käkönen