1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Chydeniuksen veljekset modernisoivat isänsä klassikkokappaleita

Säveltäjä Kaj Chydeniuksen pojat Kalle ja Jussi ovat julkaisseet levyn, jolla he tulkitsevat isänsä tunnetuimpia kappaleita. Näin he onnittelevat tällä viikolla 70 vuotta täyttävää Kaj Chydeniusta. Uusi sukupolvi on modernisoinut sävellyksiä itselleen sopiviksi.

Jussi (vas.) ja Kalle Chydenius olivat tänään Aamu-tv:n haastattelussa.

Chydeniuksen kappaleet ovat monelle klassikkoja, joita ei voi tulkita alkuperäisesti poikkeavasti. Esimerkiksi Kalliolle kukkulalle ja Nuoruustango ovat lähes kaikkien suomalaisten tuntemia. Siksi levy Isän kädestä saattaa saada ristiriitaisen vastaanoton.

- En edes ajatellut aikaisemmin levyä tehdessä, että tässä kosketaan johonkin, joka voi olla jollekulle muulle pyhää. Haastavaa oli pohtia, mikä on meidän suhteemme lauluihin. Esimerkiksi kappale Jäähyväiset on parhaita sävellyksiä, mutta niin valmis itsessään, että oli hankala keksiä mitä uutta siihen voi enää tuoda, Kalle Chydenius pohtii.

Entä mitä isä itse on sanonut poikien tulkinnasta?

- Siinä vaiheessa, kun miksasin biisejä studiossa, lähetin päivän päätteeksi näytteen Kajlle. Hän vastasi parilla sanalla, kerran esimerkiksi niin, että hyvin mouruaa. Se oli ihan positiivista. Vain yhdestä kappaleesta yhdestä kohdasta Kaj sanoi, että alkuperäinen oli parempi.

Poikien mukaan heidän suhteensa isän musiikkiin on ollut lapsuudesta lähtien erittäin läheinen.

- Väistämättä siitä tuli aika läheinen kotona asuessa. Oli vaikea olla kuulematta, kun hän sävelsi pianon ääressä joka päivä, Jussi Chydenius muistelee.

Chydenius on säveltänyt uransa aikana tuhansia kappaleita, varovaisen arvionkin mukaan nelisen tuhatta. Hän on tehnyt lauluja muiden muassa KOM-teatterille, Agit-Propille, Vesa-Matti Loirille ja Arja Saijonmaalle.