Placido Domingo sai "musiikki-Nobelin"

Espanjalaiselle oopperalaulajalle Plácido Domingolle on luovutettu kaikkien aikojen ensimmäinen Birgit Nilsson -palkinto. Kuningas Kaarle XVI Kustaalta palkintonsa Tukholmassa saanut Domingo sanoi pitävänsä sitä musiikin Nobel-palkintona. Rahallisesti palkinto on klassisen musiikin suurin.

kulttuuri
Plácido Domingo mustassa puvussaan, vasemmassa kädessään Birgit Nilssonin palkinto.
Birgit Nilsson -palkintopatsas esittää NilssoniaKristian Löveborg

Ruotsalaissopraano Birgit Nilsson valitsi Plácido Domingon palkinnon ensimmäiseksi saajaksi jo miltei kymmenen vuotta sitten mutta määräsi pitämään asian salassa. Nilsson kuoli vuonna 2005.

Palkinnon perusteiden mukaan se myönnettiin ainutlaatuisista ansioista ooppera- ja konserttitaiteen edistämisessä. Domingon ura on kestänyt jo 40 vuotta, ja hän on esiintynyt 130 eri roolissa eli useammassa kuin kukaan muu tenori koskaan, muistutetaan Birgit Nilsson -säätiön palkintoperusteissa.

Domingo ja Nilsson esiintyivät ensi kertaa yhdessä New Yorkin Metropolitan-oopperassa vuonna 1969. Jo tuolloin Nilsson kuvaili Domingoa upeaksi näyttelijäksi ja mahtavaksi laulajaksi.

Domingo sanoi palkinnon saatuaan, että se on ilman muuta kaikkein tärkein hänen monista palkinnoistaan ja herättää hänessä suuria tunteita.

Miljoonan dollarin eli 675 000 euron palkintosumman Domingo kertoo käyttävänsä toisen palkinnon perustamiseen. Palkinnon saa paras Wagnerin oopperoiden tulkki. Domingon 15 vuotta sitten perustama Ophelia-säätiö valitsee hänet kansainvälisen kilpailun perusteella. Birgit Nilsson oli yksi 1900-luvun suurimpia Wagner-sopraanoja.

Lähteet: AFP, AP, DPA, YLE Uutiset